Spannmålsavtalet förlängs inte

Publicerad 2023-07-17

Trots omvärldens försök att övertyga Ryssland till förlängning stoppar Kreml nu spannmålsavtalet.

Överenskommelsen är avgörande för matpriser i hela världen.

– Vi behöver ha is i magen, säger Bistånds- och Utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Följ ämnen
Ukraina

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov kan avtalet återupptas när deras krav är uppfyllda.

"När den del av Svartahavsavtalet som relateras till Ryssland genomförs kommer Ryssland omedelbart att återgå till genomförandet av avtalet", säger Peskov under en presskonferens enligt AP.

Från Kremls håll anser man att avtalet bara gynnat Ukraina. Så sent som i april varnade ryska utrikesminister Lavrov för att man inte skulle förlänga avtalet om inte det möter landets krav på export av gödningsmedel och jordbruksprodukter.

FN försök till räddning

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skicka de ett brev i förra veckan till Putin där han föreslog olika förslag för att rädda avtalet. En talesman för FN sa under fredagen att Guterres fortfarande inväntar ett svar.

I ett telefonsamtal berättade Putin för sydafrikanske president Cyril Ramaphosa under lördagen att ”avtalet inte hade uppfyllt målet”.

– Det huvudsakliga målet med avtalet att frakta spannmål till länder i nöd, bland andra afrikanska stater, har inte implementerats, sa Putin.

Ryssland har velat att banken Rosselkhozbank, som hanterar jordbruksbetalningar, ska återintegreras i det internationella betalningssystemet Swift. Men EU har inte övervägt ryska banker som uteslutits.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Avgörande för världens matpriser

Både Ryssland och Ukraina är bland världens största spannmålsexportörer. Innan kriget stod de för nästan en fjärdedel av världens spannmålsexport. FN och Turkiet förhandlade fram avtalet i juli förra året efter krigsutbrottet för att säkra spannmålsexporten på Svarta havet.

Spannmålsavtalet har varit avgörande för matpriser runtom i världen och allra mest för många utvecklingsländer som livnär sig på ukrainskt spannmål. Enligt siffror från FN har 47 procent av spannmålsexporten gått till höginkomstländer, 26 procent till medelinkomstländer och 27 procent till låginkomstländer.

Förlängningen är i Putins händer

Med avtalet på plats har fartyg med spannmål har kunnat segla längs en säker korridor till Bosporen i nordvästra Turkiet. För att sedan nå världsmarknaden.

Ryssland har flera gånger tidigare hotat med att avbryta uppgörelsen. Innan avtalets tredje förnyelse i maj hade Kreml gett vaga besked gällande en förlängning, för att till slut förlänga det i sista stund.

Konsekvenserna av att avtalet inte förlängs

Om Putin står fast vid beslutet dra sig ur avtalet står världen med hög sannolikhet inför höjda matpriser.

– Det blir oro på marknaden om avtalet inte förlängs. Matpriserna kommer att höjas internationellt eftersom Ukraina inte kan skeppa spannmål åt annat håll, säger säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund.
När Ryssland tidigare dragit sig ur avtalet har Ukraina försökt att skeppa spannmålet norrut. Det ledde till stora konsekvenser för Polen och Ungern och påverkade EU:s matpriser.
– Det hela är beklagligt. Det finns inga vinnare om Ryssland drar sig ut. Det är i linje med hur Putin har agerat tidigare. Man tar ingen hänsyn till civilbefolkningen. Länder som är drabbade är torka – som exempelvis Jemen – blir ännu torrare, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

Rysslands president Vladimir Putin.