Så blir DIN roll om Sverige attackeras

Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2023-02-12

Om Sverige går upp i höjd beredskap förväntas alla invånare bidra.

Så här vet du vilka skyldigheter du har om det värsta händer – och hur du kan förbereda dig redan nu.

Kanske tänker du att du ska ta med dig barnen och husdjuren och bosätta dig på lantstället om Sverige attackeras av främmande makt?

Då kan du lika gärna tänka om direkt.

För i Sverige gäller det som kallas totalförsvarsplikt, och det innebär att alla medborgare mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på det ena eller andra sättet vid höjd beredskap.

Under många års fred har vi i Sverige mestadels haft rättigheter. Men, med rättigheter kommer också skyldigheter, och att ducka för det ansvar och de skyldigheter vi har enligt lag kan medföra böter eller fängelse.

Totalförsvarsplikten kan delas upp i tre olika områden:

Värnplikten, som görs inom Försvarsmakten, civilplikten, som om den aktiveras, utförs genom civila uppgifter inom totalförsvaret, samt tjänsteplikten som regeringen kan besluta om vid höjd beredskap.

– Enkelt uttryckt kan man säga att alla som är krigsplacerade vet om detta, säger Erik Lövrup Nordentjell enhetschef på MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap.

I Sverige gäller totalförsvarsplikt för medborgare mellan 16 och 70 år.

Det kan bli din uppgift

Den som gjort värnplikten har redan genom sin krigsplacering fått veta var hon eller han ska inställa sig vid höjd beredskap.

Den som omfattas av civilplikten, något som nu återinförs, kommer att kontaktas av MSB för att få sin placering.

Vad gäller alla oss andra, vi som omfattas av den allmänna tjänsteplikten, innebär det att vi ska fortsätta att gå till jobbet precis som vanligt.

– Ja, det stämmer. Huvudbudskapet är: Fortsätt inställa dig på jobbet, säger Erik Lövrup Nordentjell och hänvisar till den allmänna tjänsteplikten.

Att samhället fortsätter att fungera så normalt som möjligt även under höjd beredskap är nämligen viktigt. Barnomsorg och skola måste finnas för att barn till anställda inom räddningstjänst, anställda inom Försvarsmakten och inom sjukvården ska kunna sköta sitt jobb, och barn och ungdomar omfattas fortfarande av skolplikten. Åtminstone fram till dess att de fyllt 16, då de istället omfattas av totalförsvarsplikten.

För att anställda inom sjukvården ska kunna sköta sitt jobb behövs en fungerande barnomsorg i kristider.

– Dessutom finns det ett stort värde i att samhället flyter på så vanligt det bara går, och då fyller en lång rad yrken och tjänster en stor och viktig funktion, konstaterar Erik Lövrup Nordentjell.

Dessutom, tillägger han, kan många industrier och arbetsplatser ställa om sin produktion för att på så sätt anpassa sig till samhällsnyttig verksamhet, något vi såg tydliga exempel på under pandemin.

”Stark vilja hos civilbefolkningen”

Är man arbetslös står man till Totalförsvarets förfogande, och kan placeras ut av Arbetsförmedlingen där ens erfarenheter och kunskaper behövs. Är man egenföretagare och därmed sin egen arbetsgivare och inte längre kan jobba inom sin sektor, bör man istället höra av sig till någon av de civilorganisationer, till exempel Röda korset, som finns.

– Det finns en stark vilja hos civilbefolkningen att bidra i kristider. Det såg vi under pandemin, och vi ser det också i Ukraina, där folk självmant stiger fram och vill göra nytta, säger Marika Ericson, chef på Centrum för operativ juridik och folkrätt, på Försvarshögskolan.

Att packa bilen full och utrymma stan är alltså ingen hållbar lösning, och inte heller tillåtet.

Däremot, bör vi alla fundera över vår egen situation.

– Som enskilda individer behöver vi alla fundera igenom vilka åtgärder vi behöver vidta för att klara oss. Det kan låta skrämmande, men det behöver inte vara särskilt märkvärdigt, säger Marika Ericson.

Svenska försvaret under militärövning i Finland, 2022.

Så kan du förbereda dig

Bor man på ett ställe i landet som man redan nu vet skulle vara särskilt utsatt vid krig, kanske man inte vill ha sin familj där under höjd beredskap. Är man själv krigsplacerad kan man behöva fundera igenom vem som ska ta hand om barn och husdjur och så vidare. Att ta ett förutsättningslöst samtal med grannarna eller med släktingar för att se om man kan gå ihop och hjälpas åt om det värsta skulle hända kan alltså vara en bra idé.

– Förskola, skola och fritids kommer att bedrivas även vid händelse av krig, och sedan planeringen återupptogs pågår arbetet med att till exempel se över hur barnomsorg under höjd beredskap kan och ska bedrivas, kanske även nattetid, ”nattis”, säger Marika Ericson.

Marika Ericson uppmanar oss alla att fundera vilken uppgift vi har i händelse av höjd beredskap. Ska vi fortsätta gå till jobbet, eller kan vi göra bäst nytta någon annanstans. Även om Sverige inte är i höjd beredskap, kan det vara läge att kontakta någon av de frivilligorganisationer som till exempel Hemvärnet, Röda korset, Lottakåren eller civilförsvarsförbundet för att ställa oss till förfogande. För under en kris behövs vi alla.

Marika Ericson poängterar att till synes basala verksamheter, verksamheter som vid en första anblick kan tyckas vara onödiga, spelar enormt stor roll i krigstid.

– Mjuka värden som att fotbollstränarna fortsätter att hålla fotbollsträning för barnen, att biblioteken fortsätter att ha öppet och att blomsterhandlaren fortsätter att sälja sina blommor bygger resiliens. Sådana saker är kittet i ett samhälle, och det bygger en robusthet och en sammanhållning. Det ska man alltså inte underskatta.


FAKTA/HÖJD BEREDSKAP


Det är regeringen som, om Sverige befinner sig i krigsfara eller påverkas på olika sätt av krig i vårt närområde, fattar beslut om höjd beredskap i Sverige.

Vid höjd beredskap kan den som är mellan 16-70 år kallas in för att utföra olika uppgifter i samhället.

Om beredskapen höjs kommer detta att annonseras på Sveriges Radio P4, som är den kanal som sänder samhällsviktig information i Sverige.

Högsta beredskap utlyses om Sverige är med i krig. Då ska den som är krigsplacerad omgående anmäla sig för tjänstgöring.

Skärpt beredskap kan utlysas antingen i hela Sverige eller i delar av landet. Regeringen beslutar då också om tillämpning av särskilda lagar, fullmaktslagar, som stegvis ställer om samhället till totalförsvarsuppgifter.
Högsta beredskap kan också utlysas i hela eller delar av landet. Om regeringen fattar beslut om högsta beredskap i hela landet kan de också använda beredskapslarm för att tillkännage det (se ruta nedan). Om Sverige är i krig råder automatiskt högsta beredskap. Regeringen beslutar annars vilka lagar som ska tillämpas, men vid beredskapslarm träder alla fullmaktslagar i kraft och den som är krigsplacerad ska anmäla sig till sin tjänstgöringsort. Genom fullmaktslagar kan staten till exempel fatta beslut om ransonering, förfoga över
fastigheter eller fordon.


FAKTA/HESA FREDRIK

Hesa Fredrik testas fyra gånger om året, en måndag, klockan tre på eftermiddagen.

Utomhuslarmet finns över hela Sverige och det finns runt 4 500 tutor fördelade över landet.

Det finns fyra olika signaler:

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Varnar för till exempel brand, farliga utsläpp eller explosioner i närområdet. Signal i sju sekunder med 14 sekunders tystnad som upprepas sex gånger. Gå in, stäng dörrar, fönster, ventiler och sätt på Sveriges Radio P4 eller SVT eller text-tv.

Flyglarm

Varnar för flyganfall. Signal med korta stötar under en minut. Ta dig till närmaste skyddsrum eller källare.

Beredskapslarm

Varnar för krig. En signal som varar i 30 sekunder, 15 sekunders tystnad upprepas under fem minuter. Sätt på Sveriges Radio P4 eller SVT. Ta reda på var det finns skyddsrum, gör dig beredd på att vara hemifrån under några dagar. Hjälp till att göra i ordning närmaste skyddsrum. Är du krigsplacerad ska du omedelbart ta dig till din krigsplacering.

Faran över

En signal som varar i 30 sekunder.

Källa: krisinformation.se.

Följ ämnen i artikeln