Andersson om elbolagen: "Ser allvarligt på det här"

Publicerad 2022-09-07

Politiker reagerar starkt på Ekots uppgifter om elbolag som vill häva bundna avtal med kunder.

– Hushåll har tecknat avtal för att ha en trygghet. Här behöver vi höra hur elbolagen nu tänker, säger statsminister Magdalena Andersson.

Flera elbolag vill säga upp fleråriga elavtal med privatkunder, med hänvisning till klausulen force majeure – alltså en stor oförutsedd händelse.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till källor.

Anledningen ska vara att elbolagen befarar att elpriserna kan vara höga under en lång tid, och deras ekonomi skulle kunna påverkas dramatiskt av det.

Elbolagen menar att den nuvarande situationen med strypta gasleveranser och de skenande elpriserna skulle kunna anses vara force majeure – en oförutsedd händelse – som grundar sig i Rysslands invasion av Ukraina.

Samtidigt uppger Sveriges konsumenter och Konsumentverket att elbolagen rent juridiskt inte kan bryta redan ingångna avtal med hänvisning till högre elpriser och kriget i Ukraina.

– Avtal ska hållas, som konsument ska man kunna lita på det att man har avtalat gäller. Även i tider när priserna höjs, säger Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverket.

– Vår inställning är att man som konsument inte behöver vara orolig, fortsätter hon.

Magdalena Andersson i Uppsala på onsdagen.

”Bolagens ansvar att kunna leverera på sina avtal”

Oavsett om elbolagen kommer försöka häva bundna avtal eller inte, har ett flertal politiker reagerat starkt.

"Orimligt, omoraliskt och faktiskt oförskämt att elbolag nu vill säga upp fasta elavtal för svenska familjer. Skulle det visa sig att detta är lagligt - att det ryms inom force majeure - kommer vi vilja göra det olagligt”, skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin säger att C ser allvarligt på uppgifterna.

”Vi ställer oss kritiska till elbolagens uttalande om att kunna häva avtal med hänvisning till force majeure. Det är bolagens ansvar att kunna leverera på sina avtal. De kunder som varit förutseende och tecknat fast pris måste kunna lita på att de får det pris som de har i sitt avtal”, skriver han.

”Elbolagen är de som tjänar stora pengar på energikrisen. Nu verkar de planera att säga upp avtalen för kunder med bundna elavtal. Att de har mage”, skriver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på Twitter.

Andersson om elbolagen: ”Ser allvarligt på det här”

Även statsminister Magdalena Andersson reagerar.

– Jag har omedelbart bett konsumentminister Max Elger att kalla till sig elbolagen, Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden för att reda ut frågan. Att vi omedelbart kallar upp dem visar att vi ser väldigt allvarligt på det här, säger hon till Aftonbladets reporter Olof Svensson.

Vad är det som är allvarligt?

– Hushåll har tecknat avtal för att ha en trygghet. Här behöver vi höra hur elbolagen nu tänker. Det är elbolag som precis har fått 250 miljarder i likviditetsgarantier från svenska folket.

Det låter som du tycker det är helt oacceptabelt att hävda force majeure?

– Ja jag har bett min konsumentminister att kalla till sig bolagen tillsammans med ansvariga myndigheter för att diskutera den här frågan.

Följ ämnen i artikeln