Snökaos på E4 i Norrland – flera lastbilar i olyckor

Publicerad 2024-01-18

Flygplatsen i Örnsköldsvik har stängt, bussarna är in­ställda och last­bilar har fastnat i backar.

E4 söder om Skellefteå är avstängd efter att tre lastbilar och en bil krockat.

– Det har kommit så mycket snö och det är en utmaning. Men vi snö­röjer och halk­bekämpar för fullt, säger Pär Aronsson på Trafikverket.

Är du fast i trafiken eller på något sätt påverkad av snöovädret? Hör av dig till Aftonbladet och mejla till tipsa@aftonbladet.se, sms:a till 71000 eller ring till 08-411 11 11.

  • 18 jan13.04

    Man förstår att det är allvarligt när Norrlänningar börjar klaga 🙃

    Värmland
  • Daniel Nilsson
    18 jan12.59

    SOS International har skickats till E4

    Efter den stora masskrocken på E4 mellan Skellefteå och Bureå har SOS International skickats till platsen för att hjälpa till med bärgningsarbetet.

    – Det är ett flertal tunga fordon som sitter fast på platsen som lett till att polisen och Trafikverket beställt ut oss, säger Kristin Charlieson, på SOS International.

  • Daniel Nilsson
    18 jan12.53

    Ny prognos för E4

    Trafikverket har kommit med en ny prognos för stoppet på E4 söder om Skellefteå.

    Sedan 11.30 är södergående körfält öppet, trafiken leds där om.

    I norrgående pågår fortfarande bärgning och man har nu skjutit fram prognosen en timme. I nuläget tror man att trafiken kan släppas på vid klockan 14.00.

  • 18 jan12.50

    Vädret efter Västerbottenskusten är nog det värsta i vinter. Kall snö, blåst innebär hög flufffaktor. 1 mm nederbörd är just nu troligtvis 5-8 cm snö/ timme. Till det kommer drivbildning.

    Håkan
  • 18 jan12.50

    Det är som att köra in i en vägg efter Huddiksvall i norrgående. Söderut från Huddik är bättre men snorhalt

    alexander.bjorkbacka

Snöovädret som drog in över Norrland under onsdags­efter­middagen hänger sig kvar även i dag.

I området råder både orange- och gul vädervarning från SMHI för hård vind i kombination med kraftigt snö.

– Det är helt klart ett besvärligt väglag och vi har under gårdagen, natten och nu under morgonen varit ute och snöröjt och halk­bekämpat, säger Pär Aronsson, press­kommunikatör på Trafikverket.

Flygplatsen stänger

Allra besvärligast är det längs Väster­norrlands och södra Väster­bottens kust. Under morgonen har Dintur ställt in alla sina bussar i Örnsköldsvik och det är långa köer på E4 efter efter att flera lastbilar fått problem med fastnat, rapporterar P4 Västernorrland.

På E4 norr om Timrå har en lastbil fastnat i Torsboda­backen i norr­gående riktning, enligt Trafikverket.

”Strax norr om macken i Torsboda­backen. Är helt ner­släckt så den syns dåligt”, skriver Trafikverket på sin hemsida. Trafiken är begränsad.

– Det uppstår fordons­haveri till och från hela tiden. Nu är det stökigt kring Vännäs­området och trafik­ledningen kommer skicka ut fler resurser dit för att snöröja. Men det har inte varit några allvarliga olyckor, säger Pär Aronsson, under morgonen.

Bilar och lastbilar i kö på E4 mellan Sundsvall och Härnösand.

Vid 10 inträffade en trafikolycka med tre lastbilar och en personbil söder om Skellefteå i norrgående riktning. E4 har stängs av i båda riktningarna, skriver Trafikverket på sin hemsida. I samband med krocken inträffade ännu en olycka mellan två personbilar, även den i norrgående riktning.

Fler varningar från SMHI

Den orange varningen gäller längs kusten från Sundsvall till Umeå fram till klockan 12 på torsdag. Enligt SMHI kan det komma upp emot 30 centi­meter snö lokalt.

Örnsköldsviks flygplats har beslutat att stänga flyg­platsen tillfälligt.

”På grund av nattens snö­oväder tvingas vi stänga flyg­platsen ett par timmar på förmiddagen”, skriver flyg­platsen på Facebook.

Trafikverkets band­vagnar är redo att nyttjas om räddnings­tjänsten behöver hjälp.

– Vi skickade ut band­vagnar till väst i går då vädret var som värst där och de finns att tillgå om de behövs, säger han.

Bandvagn i Härnösand.