Journalist som protesterade mot kriget gripen

Uppdaterad 2022-07-18 | Publicerad 2022-07-17

Den ryska tv-journalisten som höll upp en skylt i direktsändning i protest mot invasionen i Ukraina har gripits, meddelar hennes advokat.

I ett meddelande på hennes konto på appen Telegram sägs att det är okänt var hon befinner sig.

– Jag är en sann patriot. Men mitt hjärta sade mig att jag måste agera, sa Marina Ovsjannikova tidigare till Aftonbladet.

Gripandet kommer bara några dagar efter att hon ensam demonstrerat nära Kreml med plakat som kritiserade invasionen i Ukraina och president Vladimir Putin.

Marina Ovsjannikova blev känd över hela världen när hon i mars klev in i studion mitt under en nyhetssändning i statliga ryska Kanal 1 i Moskva. Bakom ryggen på sina medarbetare höll hon upp en skylt med texten ”Stoppa kriget. Tro inte på propaganda. De ljuger för dig”.

Hon greps och dömdes till böter. De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som ”krig”, ”offensiv” eller ”invasion”. Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

Bild på Marina Ovsjannikova, från hennes eget Facebook-konto.

När Aftonbladet var i kontakt med henne i mars, strax efter tv-kuppen, sa hon att hon var rädd eftersom hon anklagades för förräderi.

– Jag är en sann patriot. Men mitt hjärta sade mig att jag måste agera. 114 barn har redan dött i Ukraina, och fler fortsätter att dö. Dessutom dör ryska soldater, i samma ålder som min son. Jag kan inte sluta gråta, eftersom jag själv har barn, sa hon då.