Kärnkraftschefen rasar mot bombingarna av Zaporizjzja

Publicerad 2022-08-12

Bomberna kommer allt närmare kärnkraftsverket Zaporizjzja.

Ryssland och Ukraina skyller på varandra.

Nu går chefen för internationella atomenergiorganet i taket.

– Militära aktioner nära en så stor kärnkraftsanläggning kan få allvarliga konsekvenser, säger Rafael Grossi inför FN:s säkerhetsråd.

Internationella atomenergiorganet IAEA har gång på gång vädjat om att deras team ska få åka till kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina och inspektera området.

Men de har hela tiden fått nobben.

Anläggningen är sedan mars ockuperad av ryska styrkor som anklagas för att använda området som en militärbas. Området har attackerats flera gånger, särskilt den senaste veckan. Ukraina och Ryssland skyller på varandra.

Under torsdagen var det dags igen och bomber slog ner i närheten av reaktorer. Nu slår IAEA och FN näven i bordet.

Rafael Grossi, chef på IAEA, höll under torsdagskvällen ett anförande inför FN:s säkerhetsråd. Han kallar situationen för alarmerande.

– Alla militära aktioner som äventyrar det nukleära säkerhetsskyddet måste upphöra omedelbart. Militära aktioner nära en så stor kärnkraftsanläggning kan få allvarliga konsekvenser, säger han, enligt IAEA:s Twitter.

Kärnkraftsverket Zaporizjzja.

Strålningsverktyg har skadats

Flera strålningsverktyg ska ha skadats under torsdagens attacker, rapporterar AFP. Men nivåerna av radioaktiva ämnen är fortfarande normala. Enligt Grossi har ukrainska myndigheter gjort en preliminär bedömning och uppgett för IAEA att det inte finns något akut hot i nuläget till följd av beskjutningen.

– Men, detta kan dock ändras när som helst, säger Grossi.

Men IAEA vill se området och dess utrustning med egna ögon. Grossi poängterar att experterna från atomenergiorganet varit redo att undersöka kraftverket sedan juni.

– Experterna skulle bedöma om det finns fysiska skador på kraftverket, avgöra om det finns reservsystem som är funktionella och utvärdera arbetsförhållandena för de som arbetar i kontrollrummen. Om vi skulle få komma dit skulle vi kunna vidta akuta skyddsåtgärder vid behov, säger han.

Nu har IAEA fått nog av att vänta och vädja om att få komma in i området.

– Men på grund av politiska faktorer och annat har det inte varit möjligt. Vi kan inte låta detta fortsätta och försena vårt arbete ytterligare, säger han.

Rafael Grossi, chef på IAEA.

FN-chefen rasar: ”Oacceptabelt”

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres gick under dagen ut med ett uttalande och påpekade vikten av att inte äventyra säkerheten kring kraftverket. Han säger sig vara djupt oroad över situationen och de potentiella konsekvenserna om anläggningen skadas.

– Det kan leda till katastrofala konsekvenser, inte bara för den omedelbara närheten, utan för regionen och utanför. Detta är helt oacceptabelt, säger han.

Kraftverket är ockuperat av ryska trupper sedan början av kriget men drivs fortfarande av ukrainsk personal. Den senaste veckan har området utsatts för flera raketattacker. Guterres uppmanar alla militärer att lämna området omedelbart.

– Tyvärr, istället för nedtrappning, har det under de senaste dagarna rapporterats om ytterligare djupt oroande incidenter som, om de fortsätter, kan leda till katastrof, säger han.

Guterres betonade att IAEA måste få tillgång till platsen för att kunna undersöka området och dess utrustning.

– Jag uppmanar parterna att ge IAEA:s team omedelbar, säker och obegränsad tillgång till platsen, säger han.

Antonio Guterres, generalsekreterare för FN.