Röda korset larmar: ”Omöjligt att evakuera från Mariupol”

Uppdaterad 2022-04-02 | Publicerad 2022-04-01

Det är omöjligt att evakuera civila från belägrade Mariupol, enligt Röda korset.

45 bussar på väg mot ”helvetesstaden” har stoppats – trots det ryska löftet.

– Staden är stängd och det är mycket farligt att lämna, säger en ukrainsk statstjänsteman.

Hamnstaden Mariupol ligger i ruiner efter otaliga ryska bombningar. Över 5 000 människor har dött och situationen för invånarna liknas vid en humanitär katastrof.

Ryssland meddelade i veckan att man utfärdat ett eldupphör i staden för att kunna evakuera civila. Runt 3 000 ska ha lyckats lämna det senaste dygnet – men nu säger Röda korset att försöken avbrutits.

– Teamet som varit på väg till Mariupol för att underlätta en säker passage, men tvingades att återvända till Zaporizjzja då situationen gjorde det omöjligt att fortsätta, uppger den humanitära organisationen i ett uttalande.

14 ton förnödenheter beslagtaget

Petro Andryushchenko, rådgivare till borgmästaren i Mariupol, säger att staden fortfarande är stängd och att det är säkrare att stanna kvar än att försöka fly.

”Staden är stängd och det är mycket farligt att lämna med egen transport”, skriver han på meddelandeappen Telegram.

Den 45 fordon långa konvojen som skulle leverera förnödenheter och hjälpa till med evakueringen har stoppats vid ryska vägspärrar – och över 14 ton med mat, vatten och medicin ska ha hamnat i soldaternas händer, enligt New York Times.

– För att det här ska lyckas är det helt avgörande att parterna respekterar överenskommelsen och ger säkerhetsgarantier, säger Röda korset.

”Äter tre gånger i veckan”

Guvernören i Donetskregionen anklagar nu Ryssland för att bryta sina löften.

– Humanitära leveranser kommer inte fram, trots överenskommelsen och löftet från Ryssland, säger Pavlo Kyrylenko.

Runt 3 000 ska ha lyckats lämna Mariupol det senaste dygnet – men nu har flera bussar stoppats., enligt Röda korset.

Uppåt 170 000 civila invånare finns kvar i staden där en halv miljon tidigare bott. Det råder brist på både mat, vatten och mediciner, samtidigt som elen slagits ut.

– Det var vanligt för oss att äta tre gånger om dagen. Nu äter vi tre gånger i veckan. Staden är fullständigt förstörd, säger vice borgmästaren Serhiyj Orlov till CNN.

Det lokala styret uppger att över 90 procent av byggnaderna förstörts och enligt en första beräkning kommer det kosta motsvarande 100 miljarder kronor att bygga upp den igen.