Sänkta löner eller sparken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

1 800 personer hotas av varsel – Scania ställer ultimatum

I dag ställs verkstadspersonalen på Scania inför ett ultimatum.

Gå med på löneminskning eller acceptera ett storvarsel.

Scanialedningen, som tidigare sagt att inga varsel är planerade, gör en tvärvändning.

När Scania presenterade en dyster kvartalsrapport

i slutet på april började förhandlingar med fackklubbar på företaget om att gå ner till fyradagarsvecka. Det skulle medföra tio procents lönesänkning, utebliven löneökning och försenad utbetalning av semestertillägg.

Tjänstemannaklubbarna, Unionen och Ledarna, gick med på förslaget.

Men IF Metall sa nej efter att ha hållit medlemsmöte.

– Ledningen ville att en medlemsomröstning skulle hållas. Men stödet för att säga nej var stort på mötet, säger en person med god insyn i det fackliga arbetet på Scania i Södertälje.

Fick inga signaler

När Johan Järvklo, ordförande för Metallklubben,

i förra veckan fick frågan om fackets nej till arbetstidsförkortning kunde innebära uppsägningar menade han att några sådana signaler inte kommit från ledningen.

– De har ju sagt hela tiden att det här paketet inte står mot varsel, sa han till Länstidningen på nätet.

Men nu tvärvänder Scanialedningen.

I fredags fick IF Metalls klubbstyrelse i Södertälje följande information från ledningen: Om IF Metall fortsätter att vägra att gå med på lönesänkning kommer Scania att lägga ett storvarsel som gäller produktionspersonalen i fabrikerna i Södertälje, Luleå och Oskarshamn.

”Ledningen stressar”

– Det här är straffet för att Metall inte lydde och skrev på. Tjänstemannasidan slipper hot om varsel, säger Aftonbladets källa och fortsätter:

– Ledningen stressar på om det här. Det ska omgående genomföras en medlemsomröstning där man får välja mellan att gå ner i lön eller acceptera ett omfattande varsel. Det blir omöjligt för folk att hinna sätta sig in vad de olika alternativen innebär. Ledningen har bland annat sagt att a-kassenivån inte kommer att påverkas av en lönesänkning, men det finns inga garantier.

Enligt uppgift till Aftonbladet kan runt 1 800 personer, fördelade på de tre fabrikerna, varslas om uppsägning. Det är ännu inte känt hur många som kan komma att drabbas på varje fabrik.

Scanias presschef Hans-Åke Danielsson menar att det inte är något dramatiskt på gång.

– Förhandlingar pågår fortfarande och vi informerar personalen fortlöpande, säger han.