Svart måndag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Få kommer att klara sig helskinnade ur krisen

Det börjar riktigt, riktigt illa.

Var 90:e minut under den första arbetsdagen av årets första riktiga arbetsvecka kom ett nytt storvarsel.

Få kommer klara sig helskinnade ur den här krisen.

Klicka på bilden för att förstora  

Det började redan fem över nio i går morse då nyhetsbyrån TT kablade ut nyheten om att industriföretaget Alfa Laval varslar 300 personer om uppsägning. Drygt åtta timmar senare hade ytterligare 1 603 personer fått samma dystra besked.

När bara tolv dagar gått av det nya året har redan lika många fått besked om att de riskerar att förlora jobbet som under hela januari förra året.

2009 börjar kort sagt inte bra.

Och med all sannolikhet kommer det inte att bli bättre – i alla fall inte på länge.

Av erfarenhet vet man att 60 procent av dem som varslas om uppsägning kommer att bli av med jobbet. Men den tumregeln räknades fram under tre år av högkonjunktur. I dag, då ekonomin tagit snabbhissen ner i källaren, kan siffran vara mycket högre.

Telefonjätten

Storvarslet på Telia Sonera i går är faktiskt ett litet, litet undantag i varselmörkret. Företaget meddelade redan i februari förra året att de av konkurrensskäl var tvingade att sänka sina kostnader. I klarspråk, minska antalet anställda.

Telefonjättens varsel beror alltså inte första hand på finanskris och lågkonjunktur. Den beror på att deras tjänster kostar mer än konkurrenternas.

Det är däremot orsaken till att Glasriket, Kosta, Boda och Orrefors snart halveras. I höstas hade bruken 600 anställda. Snart är de trehundra. Minskad försäljning i finanskrisens USA är främsta förklaringen till halveringen.

Enligt de flesta prognosmakare, från statliga Konjunkturinstitutet till de stora bankerna och Arbetsförmedlingen, kommer vändningen på arbetsmarknaden inte förrän i slutet av nästa år – i bästa fall. I värsta fall dröjer det ännu längre.

Sprider sig snabbt

I år kommer sysselsättningen i industrin minska med 35 000 personer. Antalet anställda i byggsektorn minskar med 10 000 personer. Lika många kommer få sluta sina jobb i kommunerna och i landstingen. Bäst klarar sig den privata tjänstesektorn, alltså allt från handel till olika former av tjänster, som ”bara” väntas minska med 8 000 personer.

Totalt väntas arbetslösheten i år öka med 82 000 personer. Det är nästan lika många som bor i Södertälje. Från noll år och uppåt.

Krisen, som exploderade i Västsveriges bilindustri, sprider sig alltså snabbt. Från fordonsindustrin till resten av verkstadsindustrin, till praktiskt taget hela det svenska näringslivet.

För många av oss blir det en hård vinter.

Så här såg den svarta måndagen ut på den svenska arbetsmarknaden – timme för timme. I går var det personal på Alfa Laval, Orrefors och Telia Sonera som drabbades. I morgon kan det vara anställda på andra företag som får ont i magen av tunga besked. Kanske blir det du? Eller någon du känner.