Ny storförlust för May om brexit

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-03-12 | Publicerad 2019-03-11

En hes Theresa May talar i det brittiska underhusets brexitdebatt.

En ny svidande förlust om brexit ökar pressen på Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Nu får parlamentet ta ställning till om man vill lämna EU helt utan avtal.

Redan inför tisdagskvällens omröstning om Mays utträdelseavtal talade tv-kanalen Sky News om en förlust på minst 100 röster.

Till sist visade det sig att bara ett 40-tal parlamentsledamöter bytt sida från nej till ja jämfört med den senaste omröstningen i januari.

Och det räckte ju inte alls.

Slutresultatet nu blev 242 ja mot 391 nej. Det är klart bättre än i januari – då avtalet föll med 202 mot 432 – men innebär ändå att Mays avtal återigen fått nej från det brittiska parlamentet.

Röstar igen

En besviken May reagerade omedelbart med att förklara att hon fortsatt vill ha ett ordnat utträde ur EU, med ett färdigt avtal.

Ändå öppnar hon nu som utlovat för en omröstning på onsdagen om ett avtalslöst utträde om drygt två veckor.

– Om det här parlamentet röstar om att vi ska lämna utan avtal den 29 mars kommer det att vara regeringens politik. Om underhuset inte röstar på det kommer vi på torsdag att lägga fram en omröstning om att förlänga förhandlingstiden, sade May.

Onsdagens röstning kommer dessutom att vara helt fri – det vill säga att regeringsledamöterna inte behöver ta hänsyn till vad May tycker i frågan.

EU beklagar

Från EU kom omedelbara beklaganden.

"Vi är besvikna över att Storbritanniens regering inte har kunnat ordna en majoritet för det avtal som båda parter enades om i november. Med bara 17 dagar kvar till den 29 mars har dagens omröstning betydligt ökat risken för en avtalslös brexit", heter det i ett uttalande från en av permanente rådsordföranden Donald Tusks talesmän.

"EU har gjort allt det kan för att hjälpa till att få utträdelseavtalet över mållinjen. Dödläget kan bara lösas i Storbritannien. Våra förberedelser för ett avtalslöst utträde är nu viktigare än någonsin tidigare", skrev i sin tur EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på Twitter.

Bättre uppgörelse?

Premiärministern slet ändå in i det sista för att underhuset skulle ge henne sitt stöd.

– Regeringen har arbetat hårt för att ordna en förbättrad uppgörelse. Resultatet är en förbättrad brexituppgörelse som nu ligger på bordet, sade hon i tisdagens brexitdebatt.

May har lutat sig mot de nya garantier och löften som regeringen hävdar sig ha fått från EU efter samtal med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Strasbourg.

Framför allt handlar det om att Storbritannien inte ska behöva sitta fast hur länge som helst i utträdelseavtalets så omdiskuterade nödlösning om Nordirland.

De juridiska garantier som Theresa May anser sig ha fått räckte dock inte för att övertyga tillräckligt många motståndare i parlamentet.

Fler omröstningar

Motståndet har varit starkt hela tiden från oppositionen, men också nordirländska unionistpartiet DUP och de mest brexitvilliga ledamöterna i Mays egna parti, Konservativa partiet.

– Vi kommer att rösta emot det här utträdelseavtalet, sade konservativa ledamoten Sir William Cash från brexitgruppen ERG i dagens debatt.

Inte heller förre utrikesministern Boris Johnson gillar avtalet alls och hoppas att det nu ska slopas helt.

Om det hade blivit ett ja på tisdagskvällen hade brexit varit i princip spikat och klart. Nu väntar i stället fortsatt oklarhet.

Inför tisdagens röstande varnade Theresa May för att hela brexit är i fara.

– Rösta och stöd den här uppgörelsen. Eller riskera ett avtalslöst utträde eller ingen brexit alls, vädjade May i parlamentet.

Till ingen nytta.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag i inledningen till artikeln.

ANNONS