Valrörelsen över – dags att bestämma sig

Rekordmånga löften i årets val – S vill införa extra ledighet

TT

Uppdaterad 2018-09-10 | Publicerad 2018-09-07

Partiernas vallöften har regnat över oss. Nu måste väljarna bestämma sig. Arkivbild.

Partiernas löften har regnat över oss och valrörelsen går nu in på de sista timmarna.

Det är dags för väljarna att sätta ned foten.

Årets valrörelse har varit rekordkort eftersom valet numera hålls andra söndagen i september. Men vallöftena kan ha varit rekordmånga.

De åtta riksdagspartierna har, enligt TT:s sammanräkning, tillsammans utfärdat över 800 vallöften i valmanifest och olika utspel.

Antal vallöften har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Statsvetaren Elin Naurin vid Göteborgs universitet, tror att den trenden fortsatt i år, även om hon ännu inte hunnit räkna.

Något för alla

– En anledning till att löftena blivit fler är att partierna behöver mobilisera många väljargrupper, säger Naurin.

Pensionärerna är särskilt omhuldade i år. De kan räkna med mer pengar i plånboken oavsett valresultat.

Men många vallöften har varit riktade till mer specifika grupper än så.

– Det är inte längre lika lätt att mobilisera på grundval av stora gruppidentiteter som arbetare, bönder eller tjänstemän, säger Naurin.

Centern vill till exempel spendera miljarder på att göra statsanställda kvinnors löner mer jämställda. Akademikerkvinnor i storstäderna är en av partiets fokusgrupper.

Årets S-familjelöfte

Kristdemokraterna vill ge mammor 800 kronor i en särskild rehabiliteringspeng efter förlossningen. Vänsterpartiet lovar semestertillägg för studenter.

– Man behöver vara mer specifik, man behöver ha fler sakfrågor och rikta sig till fler grupper, eftersom väljarna blir mer individuella. Det leder till att man behöver ha policyförslag som är relevanta för många fler grupper, säger Naurin.

Socialdemokraterna brukar utfärda ett löfte som berör familjer i alla samhällsklasser. Valet 1998 var det maxtaxan på dagis, 2014 höjt barnbidrag och i år "familjeveckan" – en extra veckas ledighet per år för föräldrar.

Pengar och fler anställda till välfärden har varit en viktig fråga. S uppger att man vill satsa 35 miljarder mer på vård, skola och omsorg.

Oväntade frågor

Huvudmotståndaren Moderaterna hävdar att de i stort matchar den summan. Det är dock svårt att göra en exakt jämförelse eftersom vissa satsningar finansieras med besparingar på samma område.

Som väntat har lag och ordning, migration och integration fått stort utrymme i valrörelsen. Partierna utlovar i år, enligt Naurin, fler vallöften på invandrings- och integrationsområdet än vad de gjort i de sju tidigare valrörelserna – tillsammans.

Mindre väntad var den heta debatten om klimathotet efter rekordsommaren.

MP:s språkrör Isabella Lövin pratade om en "bastukupol" över jorden och att hon inte längre tänker "underdriva" det existensiella hotet mot mänskligheten.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kallade det för "värsta sortens populism" och raljerade att det är precis det här vädret vi betalar tiotusentals kronor för att åka till på vintern.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!