Fick p-böter för sin snöskoter – 100 mil söderut

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Nej, snöskotern från Umeå har inte parkerats i Lysekil på västkusten.

Trots detta har ägaren, och flera bilägare, fått parkeringsböter därifrån.

En känslig inläsningsmaskin är orsaken.

– Det är inget vi kan komma ifrån, säger Karin Zetterlund på Transportstyrelsen.

Senaste tiden har Lysekilspolisen blivit nedringd av upprörda och oroliga bilägare. Många har nämligen fått påminnelse från Transportstyrelsen om obetald kontrollavgift för felparkering i kommunen – trots att de inte har parkerat i det bohuslänska kustsamhället, skriver Lysekilsposten.

– Jag har aldrig varit med om detta tidigare. Det är konstigt, säger Mikael Roos, inspektör vid polisen i Lysekil, till tidningen.

Hittills rör det sig om 5-6 fall i Lysekil. En Umeåbo fick en p-bot för sin snöskoter, som ägaren inte besökt Bohuslän med.

– Skulle han ha parkerat sin snöskoter i Lysekil? Det är ju jättekonstigt, säger Mikael Roos.

Maskinen läser fel

En avställd snöskoter i Boden fick böter i Malmö i maj. En annan person var på konferens 25 mil därifrån när bilen bötfälldes i Lysekil. 

Att rodda i de felaktiga kontrollavgifterna tar mycket tid för polisen. Enligt Transportstyrelsen beror de mystiska p-böterna på myndighetens inläsningsmaskin. Maskinen är känslig och kan lätt ta fel på handskrivna bokstäver när parkeringsblanketterna scannas in.

– Felet har alltid funnits och är inget unikt för Lysekil. Det kan vara slumpen som gör att det har dykt upp i Lysekil just nu. Eller så har man vänt sig till polisen istället för till Transportstyrelsen, säger Karin Zetterlund, handläggare på Transportstyrelsen till Lysekilsposten.

Hon beklagar att det inte går att förbättra inläsningsmaskinerna.

– Det är inte meningen att medborgarna ska utsättas för detta. Men det är ingenting som vi kan komma ifrån. Det kommer att hända då och då, säger hon.

Digitalt lösningen

En lösning på problemet är helt enkelt att parkeringsvakterna använder digitala handdatorer. Så länge rätt registreringsnummer slås in kan inte siffrorna feltolkas.

Enligt Johan Thylén på samhällsbyggnadsförvaltningen i Lysekil kommer kommunen eventuellt att byta till det digitala systemet.

– Vi måste ta reda på hur stort problemet är för att se om det är ekonomiskt försvarbart att byta system, säger han till Lysekilsposten.

Följ ämnen i artikeln