Grattis! Du är en dålig människa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De bor i våra huven.

De små små moraliska trafikpoliserna som vill bringa reda. Kanske har du stött på dem?

De är raka i ryggen, bär oklanderlig uniform och vita handskar, och är alltid redo att bedöma hur vi sköter oss på fritiden. För nu är det ju vår. Och därmed ska de dåliga, fula och moraliskt förkastliga handlingarna av typen ”kolla-på-teve-hela-dan”, dirigeras till den ena filen. Det Goda Levernet däremot (med sitt hurtiga toppluve-ledord Friska Luften) får färdas i den andra.

Trots att du

innerst inne vet att de små poliserna går runt i en villfarelse – nämligen att det skulle finnas handlingar som, oavsett konsekvenser, är fina/fula i sig – så slår du snabbt undan tanken att det som får dig att må bra (som att sova länge när du är trött) faktiskt skulle kunna vara bra. I?stället köper du hela listan av bisarra kriterier alternativt betalar gladeligen med ditt dåliga samvete.

Kriterierna då? De är smått fantastiska:

Grad av aktivitet (Ju högre desto bättre. Pilla sig i naveln – dåligt.

Spela fotboll, jogga eller köra en runda minigolf – föredömligt).

Tidpunkt på dygnet (Följa teve­serie kvällstid – någorlunda acceptabelt. Samma serie på förmiddagen – spöstraff).

Val av plats (En handling inomhus, t ex ligga i horisontellt läge i sängen – usch. Identisk handling i en park – ahh bra där!).

Sällskap (Gå och kolla nya ”Pirates of the Caribbean” själv– aj aj aj. Släpa med dig valfri bekant i tolvårsåldern – betydligt mer reko).

Historik (Här ruvar den lustiga föreställningen att äldre aktiviteter, typ lägga pussel eller läsa ”en god bok” per definition skulle vara bättre än att t ex spela dataspel. Dataspel är djävulens påfund och gör folk puckade. Fast det visste du förstås redan).

Lyckligtvis finns

det sätt att lura polisen. En av mina syrror påpekade att bakfylla är särdeles effektivt för ändamålet. Då släpper nämligen alla hämningar. Då förtränger hon det dåliga samvetet, drar för gardinerna, kollar ”Heroes” i 22 timmar och käkar pizza i sängen. Eller som en kompis uttryckte sig en gång:

”Man ska krama sin dåliga människa.”

Jenny Dielemans

Följ ämnen i artikeln