Kungen vägrar kommentera Maddes affärer

Publicerad 2014-05-23

KÖPENHAMN. Kung Carl Gustaf vägrar kommentera dotterns delägarskap i Chris O'Neills företag.

– Jag är på väg till ett möte som handlar om att hjälpa barn i Tredje världen, det är ganska viktigt, säger han när Aftonbladet möter honom i centrala Köpenhamn.

Kungen och drottningen deltar i Baden Powell Fellowship Event i Köpenhamn, ett arrangemang i World Scout Foundations regi.

Under förmiddagen har kungen deltagit i flera internationella möten på Radisson Blu Royal Hotel i centrala Köpenhamn.

”Hans dag är fylld av möten”

Aftonbladet har på plats via hans adjutant Thomas Nilsson framfört att vi vill ha en kommentar till de senaste dagarnas avslöjanden om att prinsessan Madeleine har gått in som delägare och vice vd i flera av hennes makes amerikanska bolag. Och att det finns uppgifter att hon gjort detta utan att informera kungen.

– Kungen kommer inte att ge några kommentarer, hans dag är fylld av möten, säger adjutanten en dryg timme senare efter att ha framfört Aftonbladets önskemål.

När drottning Silvia lämnar hotellet och får frågan om hon ville kommentera Madeleines affärsverksamhet svarar hon:

– Jag ska åka på ett möte nu, vi får ta det lite senare.

Var och när vill hon dock inte uppge.

Skakar på huvudet

När sedan kungen tillsammans med ett större sällskap går ut till en buss som ska ta dem till en annan lokal norr om Köpenhamn får han samma fråga.

– Jag måste åka vidare till ett nytt möte, förklarar han. Vi är här för att bland annat diskuterar hur vi ska hjälpa barn i den Tredje världen. Det är ganska viktiga frågor, säger kungen.

Så det går inte att få en enda kommentar eller synpunkt på att prinsessans Madeleine är delägare i makens bolag eller få svar på om kungen känt till detta.

Kungen skakar på huvudet och hoppar in i bussen.

"Storm i ett vattenglas"

Enligt hovets informationschef, Margareta Thorgren, har man diskuterat frågan med Chris och Madeleine.

– Vi har pratat med dem. Prinsessan Madeleines ägande är helt oproblematiskt. Det som pågår nu är en storm i ett vattenglas. Prinsessans femprocentiga ägarandel  är en formaliasak. Titeln VP, vice president är en mycket vanlig befattning när det gäller amerikanska bolag som nu är borttagen. Madeleine har ingen roll i bolaget och är inte styrelseledamot eller anställd och hon tar inte ut någon lön. Det finns inget vinstintresse.

Om det inte var ett problem, varför togs hennes titel bort?

– Det här har väckt frågor om Madeleines deltagande i företaget. För att det inte skulle uppstå några missförstånd togs Madeleines titel bort.

Har kungen varit informerad om det här?

– Självklart är kungen informerad. Diskussionen om Chris bolag påbörjades långt innan Chris O'Neill och Madeleines bröllop. Det var i samband med att man gjorde ställningstaganden kring Chris eventuella prinstitel. Vi har policy och den är tydligt formulerad och kungafamiljen diskuterar den.

Tog man upp Madeleines roll i bolagen då?

– Återigen, det här är en icke-fråga som är helt oproblematisk. Man har inte gått utanför några regler. Flera medlemmar i kungafamiljen är delägare i bolag och det strider inte mot deras uppdrag.