Zuckerberg donerar 25 miljarder – vill bota alla sjukdomar

Publicerad 2016-09-22

Mark Zuckerberg och Priscilla Chan höll under torsdagen en presskonferens i San Fransisco med frågeställningen "Kan vi bota alla sjukdomar under våra barns livstid?".

Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs välgörenhetsmål är väldigt ambitiösa.

Han och frun Priscilla Chan donerar nu tre miljarder dollar – för att bota alla sjukdomar, skriver Recode.

– Vi har pratat med experter som tror att det är möjligt, säger Zuckerberg.

För ett år sedan, när dottern Max föddes, berättade Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan att de under sin livstid skulle skänka 45 miljarder dollar, drygt 380 miljarder kronor, till välgörenhet.

Men fram tills i torsdags har lite sagts om hur pengarna ska spenderas. Nu kommer dock besked från Chan och Zuckerberg. De donerar nu tre miljarder dollar, ungefär 25 miljarder svenska kronor, till forskning för att bota alla sjukdomar i världen.

– Vi har pratat med experter som tror att det är möjligt, säger Mark Zuckerberg.

"Tar många år"

När Facebookgrundaren Zuckerberg och Chan kallade till presskonferens i San Francisco på torsdagen handlade inte ett ord om Facebook. Istället låg fokus på välgörenheten. Frågan på agendan var "Kan vi bota alla sjukdomar under våra barns livstid?".

– De största genombrotten inom medicin tar många år. Det här handlar om vår framtid, och vi måste göra vår del, säger Mark Zuckerberg, enligt Recode.

Hyllades av Gates

Efter att paret presenterat sina planer gästade även Microsoftgrundaren Bill Gates scenen och hyllade deras initativ.

Även Gates har skänkt många miljarder till välgörenhet.

– Vi behöver mer forskning. Jag tror alla som är här i dag kommer vara stolta över att vi var på plats när Mark och Priscilla startade den här resan.