Språkrörsvalet i MP fortsatt vidöppet – maktdistrikten tvekar

Publicerad 2023-11-09

Miljöpartiet går snart till språkrörsval – ett val som har skakat partiet i grunden.

Aftonbladets sammanställning visar att det än så länge är öppet lopp och att de stora distrikten kommer att åka till partikongressen utan rekommendation till de egna ombuden.

– Det är tre starka kandidater och ingen av dem har fått så stor övervikt att vi går ut med en rekommendation från distriktet, säger Johan Ingvarson, ordförande för MP i Skåne.

Miljöpartiets språkrörsval har skapat rabalder i partiet.

På partikongressen senare i november ställs de 265 ombuden inför valet om flera manliga kandidater som vill ta över efter Per Bolund.

De tre starkaste kandidaterna är Magnus P Wåhlin, Martin Marmgren och valberedningens förslag Daniel Helldén.

Men partidistrikten är splittrade och just nu är loppet vidöppet.

Aftonbladets sammanställning visar att stödet för de tre kandidaterna varierar ute i landet.

Ombuden har full frihet att rösta som de vill, men vissa distrikt har ändå valt att rekommendera eller ställa sig bakom en kandidat.

Daniel Helldén

Största distrikten avvaktar: Upp till varje ombud

Daniel Helldén har hittills fått uttalat stöd från MP i Södermanland, som har åtta ombud på kongressen. Dessutom har 33 MP-politiker runt om landet valt att ställa sig bakom Daniel Helldén och Märta Stenevi som språkrörspar, somliga av dem är ombud på kongressen.

De största distrikten: Stockholm, Västra Götaland och Skåne har valt olika vägar fram mot språkrörsomröstningen.

I Stockholm har man valt att inte ge något rådgivande uttalande till ombuden.

– Vi har beslutat att det är upp till varje ombud att bestämma sig, säger distriktsordförande Patrik Sandström.

– Ombuden själva ville det.

Samma sak gäller i Skåne, som har 30 ombud som ska rösta på kongressen.

– Det är tre starka kandidater och ingen av dem har fått så stor övervikt att vi går ut med en rekommendation från distriktet, säger Johan Ingvarson, ordförande för MP i Skåne.

Magnus P Wåhlin.

Magnus P Wåhlin har medvind

MP i Göteborg har ställt sig bakom Magnus P Wåhlin som språkrör, men distriktet Västra Götaland har än så länge inte beslutat sig. I början av nästa vecka ska man hålla en omröstning för att pejla stödet för kandidaterna, då kan man nå ett beslut om hur distriktet ska rösta på kongressen.

På söndag hålls den sista interna utfrågningen av kandidaterna där de träffar partikamrater fysiskt. Mötet hålls i Umeå och just nu ser Magnus P Wåhlin ut att ha en del medvind.

Förutom Göteborg har han också stöd av Grön Ungdom, som åker till kongressen i Örebro med åtta ombud. Ungdomsförbundet är starka på opinionsbildning och har enligt miljöpartister en förmåga att övertyga sina partikamrater.

Drygt ett hundratal personer inom miljörörelsen har också valt att öppet ställa sig bakom Magnus P Wåhlin som Märta Stenevis språkrörskollega.

Martin Marmgren

Marmgren får stöd i Östergötland

MP i Östergötland ställer sig bakom Martin Marmgren, som därmed kan räkna hem tio röster på kongressen.

– Alla är ense om Martin så vi kommer att rösta enigt, säger ordförande Take Aanstoot.

Gröna Studenter har valt att åka till Örebro utan att uttala stöd för en av kandidaterna. Inte heller Jönköpingsdistriktet eller Gävleborg har en klar kandidat.

– Vi har inte landat i en gemensam ståndpunkt och det ser inte ut som att vi kommer att göra det. Det finns inte ett tillräckligt tydligt stöd för en av dem, säger Anna Isaksson, ordförande i Jönköping.

Märta Stenevi.
Fredrik Björkman