Kommunen larmar: De drar linor på vårt fönsterbleck

Publicerad 2023-11-02

Sundsvalls kommunhus.

Personalen larmar om kaoset utanför Sundsvalls kommunhus.

Där härjar personer som ”visar hela härligheten” och drar linor på fönsterblecket.

– De tycker det är fruktansvärt, säger fackordföranden Robin Fångsjö.

Sundsvalls kommuns personal vistas inte längre i Norrmalmsparken utanför kommunhuset.

Beslutet om att tillåta alkoholdrickande, för att samla stadens missbrukare på en och samma plats, har lett till ”för mycket tok”, säger Visions fackordförande Robin Fångsjö.

Nu följer de kaoset från fönstret i stället.

I ”Spritparken”, som den nu kallas, samlas i stället nakna personer som gör sina behov framför kontorsfönstren och som öppet injicerar droger, vilket Sundsvalls Tidning och SVT tidigare rapporterat om.

– Jag kan säga såhär: det är personal som sagt att de sett folk dra linor på fönsterblecket på plan ett, säger Robin Fångsjö till Aftonbladet och fortsätter:

– Personalen tycker det är fruktansvärt. De har fått se både det ena och det andra. De här är personer har inte någon pejl på om de går och sätter sig bakom en buske, visar hela härligheten och gör sina behov framför de som sitter och jobbar.

Slagsmålen i parken och personer som hittats sovande i kommunhusets entré har skapat en otrygghet, enligt personalen. Nu trycker facket på för att alkoholtillståndet i parken ska dras in.

– Vi har haft ett samverkansmöte där vi sa att vi tyckte att de ska stänga. De sa att de ska utvärdera det här, säger Robin Fångsjö.

”Spritparken” i Sundsvall.

”Banne mig ingen frizon”

Kommunpolisen Henrik Blusi.

Polisen, som föreslog parken som uppsamlingsplats för att göra något åt det öppna missbruket i Sundsvall, delar inte bilden.

– Oavsett vilken plats vi valt hade det medfört störningar för allmänheten. Människor blir rädda för något de upplever som alkoholister som skränar på fyllan, men risken för att bli utsatt för brott är oerhört liten, de här människorna har fullt upp med sig själva, säger kommunpolisen Henrik Blusi och fortsätter:

–Jag har full respekt för att det finns människor som upplever sig störda, men det antalet är betydligt färre än om det varit i centrala Sundsvall. Från polisens sida har det blivit lättare att se nya missbrukare, identifiera dem och informera socialtjänsten när alla är på samma ställe.

Att parken skulle vara en ”frizon” som vissa medier rapporterat om vänder han sig kraftigt emot.

– Det är ett mindre lämpligt vokabulär. Den enda skillnaden är att man får dricka alkohol över 3,5 procent. Det är banne mig ingen frizon.

Följ ämnen i artikeln