Saras föräldrar fast på Västbanken: Vågar inte gå ut

Kritiken mot svenska UD: Varför hjälper de inte palestinier?

Publicerad 2023-10-22

En pojke bland rasmassor på Västbanken.

Spänningarna ökar på Västbanken – nu varnar FN för en upptrappning ”bortom all kontroll”.

Medan norska UD hjälper norrmän att ta sig ut får svenskar ta sig ut på egen hand.

Hundratals svenskar kan vara fast utan möjlighet att sig hem.

– Jag är så orolig för mina föräldrar. Det kommer bli krig, säger Sara, vars föräldrar befinner sig i staden Hebron.

Sedan Hamas massaker i södra Israel den 7 oktober har minst 90 palestinier dödats av israelisk militär eller bosättare på Västbanken, enligt siffror från FN.

Det gör de två senaste veckorna till de dödligaste för palestinier på Västbanken sedan 2005, då man började räkna, rapporterar BBC.

Och mitt i våldsupptrappningen befinner sig många svenskar. Så sent som den 12 oktober uppskattade UD att omkring 400 svenskar befann sig på Västbanken.

Saras föräldrar, båda i 70-årsåldern, är två av dem. De håller sig inne i sitt hus i Hebron och är livrädda för att gå ut.

– Det finns många israeliska bosättare där och de går omkring med sina vapen ute i Hebron. Det är väldigt spänt, det är bara en tidsfråga innan det spårar ur, säger Sara.

”De ger upp oss palestinier”

Situationen på Västbanken var försämrad redan innan Hamas massaker. Enligt FN har våldet från bosättarna ökat och över 100 incidenter har rapporterats in varje månad mellan januari och augusti.

Utrikesdepartementet har satt in flyg för att hjälpa svenskar i Israel och Palestina att ta sig hem, men man har själv ansvar för att ta sig till flygplatsen i Tel Aviv.

Något som är omöjligt för Saras föräldrar. De hann inte ta sig över gränsen till Israel innan den stängdes.

– Min mamma fick ett meddelande om att UD satt in flyg för att ta hem dem. Men det spelar ingen roll hur många plan de skickar, de kan inte ta sig ut, säger Sara.

Norska UD meddelade i förra veckan att man erbjuder bussar för att få ut norska medborgare via Jordanien, men de planerna har inte svenska UD i nuläget.

Sara är kritisk till att svenska UD inte gör mer för att hjälpa svenskar som är fast på Västbanken. Varje dag ringer hon dem för att fråga dem vad som händer och om de kommer att hjälpa svenskar som är kvar på Västbanken.

– Det känns som att UD ger upp oss palestinier. Det är 400 som är kvar där, säger Sara.

Palestinier ser över förödelsen efter bombningar på Västbanken.

Tonårspojkar dödade av israelisk militär

Minst 727 personer har gripits av israelisk militär de senaste två veckorna, enligt militären är minst 480 av dem kopplade till Hamas. Tidigare i veckan ska 13 personer, inklusive fem barn, ha dödats av israeliska styrkor i samband med sammandrabbningar i flyktinglägret Nur Shams, enligt Reuters.

Två tonårspojkar dödades av militär i staden Tulkarm, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Så sent som natten till söndag dog en person och tre skadades när en moské träffades av israeliska flyganfall. Enligt militären fungerade delar av den en militär kommandocentral för Hamas.

Västbanken styrs av partiet Fatah, som är en del av

PLOPLO står för den palestinska befrielseorganisationen. . FN varnar för att situationen på Västbanken snart kan eskalera ”bortom all kontroll”. Sara och hennes föräldrar är också rädda för det.

– Min mamma är livrädd, pappa försöker att skoja bort det. Men mamma säger att hon är säker på att det kommer att eskalera och att kriget kommer att komma till Västbanken också.

Hon har kompisar vars föräldrar befinner sig i Gaza och försöker ta sig ut. Men för dem är hoppet ute, tror hon. Gränsövergången till Egypten verkar inte öppna för annat än nödhjälp in till Gaza.

– De väntar in döden där. Mina föräldrar skulle ändå kunna ta sig ut innan det är för sent om de får hjälp nu, säger Sara.

Palestinska demonstrationer i norska huvudstaden Oslo.

UD: Inga planer på att sätta in bussar

Aftonbladet har kontaktat UD med frågor om svenskar på Västbanken. I ett mejl svarar de att de har kontakt med ett 50-tal som vill ta sig ut.

”Vi är väl medvetna om svårigheterna för svenskar med palestinskt ursprung att lämna Västbanken via Israel. Detta är känt sedan tidigare och framgår av UD:s reseinformation för Palestina”, skriver presstjänsten.

Det finns inga planer på att hjälpa svenskar att lämna i nuläget via bussar, med hänvisning till svår logistik och säkerhetsläget.

”Vad gäller den norska bussresan var det denna gång inte möjligt för svenska resenärer att följa med. Bussresan ställdes sedermera in. UD och generalkonsulatet står fortsatt i kontakt med bl a de nordiska länderna för att svenskar, om de så önskar, ska kunna medfölja på framtida assisterade utresor från Västbanken som andra länder arrangerar”.

Enligt UD går det att ta sig ut landvägen via Jordanien och de uppmanar svenskar att hålla koll på gränsövergångarnas öppettider på generalkonsultatets hemsida.