COP28 Ordföranden: Ingen forskning visar att fossila bränslen behöver fasas ut

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-03

Ordförande för COP28.

Sultan Ahmed al-Jaber, ordförande för COP28, hävdar att det inte finns någon vetenskap som bevisar att fossila bränslen behöver fasas ut för att begränsa den globala uppvärmningen.

Han menar att en värld utan fossila bränslen tar världen tillbaka till grottstadiet.

– Sverige är det bästa exemplet på att det inte tar oss tillbaka till grottstadiet utan tvärtom, att elektrifieringen är framtiden, kontrar Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

I ett uttalande vid ett live-sänt online event hävdar Sultan al-Jaber, ordförande för FN:s klimattoppmöte COP28 att det inte finns någon forskning som visar att det är nödvändigt att fasa ut fossila bränslen för att hålla jordens medeltemperaturökning under 1,5 grader, det rapporterar the Guardian.

När Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ombeds kommentera uttalandet menar hon att ordföranden för COP28 har fel.

– Att fasa ut fossila bränslen är helt nödvändigt för att stoppa den globala uppvärmningen, säger hon i ett mejl till Aftonbladet.

Vidare hävdar COP28:s ordförande att en värld utan fossila bränslen är otänkbar och att den skulle ta världen tillbaka till grottstadiet.

Inte heller det håller Pourmokhtari med om och lyfter fram regeringens miljösatsningar som förebild.

– Sverige är det bästa exemplet på att det inte tar oss tillbaka till grottstadiet utan tvärtom, att elektrifieringen är framtiden, säger ministern.

Romina Pourmokhtari, Sveriges klimat- och miljöminister.

Professorn: Fossila bränslen är dödsdömda

Även professor John Hassler, tidigare klimatutredare för regeringen, har svårt att förstå al-Jabers påstående.

– Det är ett väldigt konstigt uttalande men man kan ju vränga ord. Vi måste komma ned till ett nettonoll utsläpp av koldioxid, det går inte att ifrågasätta, det är forskningsmässigt. Men skulle man fasa ut alla fossila bränslen inom fem–tio år då skulle det bli besvärligt.

Hassler menar att vi på så kort tid inte skulle ha tillräckligt bra andra alternativ men betonar att de fossila bränslena är dödsdömda på sikt.

– Vi kan leva i en värld utan fossila bränslen sen när man kommer dit det vet man inte. Som ett delmål har ju

Fit for 55Fit for 55 är EU:s plan för att skynda på klimatomställningen. att fossila bränslen ska vara urfasade till 2042, det är jag övertygad om att det går och det ska vi nog rikta in oss på, säger Hassler.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag
Demonstranter var på plats vid klimattoppmötet i Dubai.