Mobilförbud "plåster på en avskuren halspulsåder"

Albin Lindström/TT

Publicerad 2023-12-09

Åsa Fahlén, ordförande för fackförbundet Sveriges lärare. Arkivbild.

Mobilförbud i grundskolan är i sig en bra åtgärd, anser Sveriges lärare, men är det det enda politikerna har att komma med efter den dystra läsningen av Sveriges resultat i Pisamätningen, frågar sig förbundsordföranden Åsa Fahlén.

– Det är plåster på en avskuren halspulsåder, säger hon.

Pisaresultaten sätter liksom tidigare års resultat fingret på det största problemet i svensk skola – skillnaderna mellan olika elevgrupper, säger Åsa Fahlén.

För att råda bot på ojämlikheten krävs betydligt större insatser än ett mobilförbud, menar hon.

– Politikerna behöver ta ett nationellt ansvar för finansieringen av skolan. I dag ser vi att kommuner inte har tillräckligt med pengar och att de skär ned. Många kommuner har svårt att klara av det kompensatoriska uppdraget och då brister likvärdigheten.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) kallar åtgärden ”en kulturförändring” som enligt Tidöpartiernas bedömning kommer bidra till bättre kunskapsresultat, men den bedömningen delar inte Åsa Fahlén.

Hon anser i stället att politikerna borde lägga mer krut på att se till att lärarna får mer tid till förberedelse och efterarbete samt att de har lagom många elever i sin klass.

– En lärare som hinner förbereda sig, har lagom många elever i sin klass och som efteråt har tid att fundera på hur man kan gå vidare skapar förutom studiero, bättre kunskaper, säger Åsa Fahlén.

Följ ämnen i artikeln