Andra rättegångsdagen – fyra rättsläkare ska höras

Publicerad 2023-10-10

JÖNKÖPING. Nu inleds den andra rättegångsdagen om mordet på 21-åriga Tove.

De fyra rättsläkarna som ska vittna i dag kan avgöra allt.

– Det är ovanligt att så många rättsläkare är inblandade i ett och samma mål, säger åklagare Thobias Wilhelmsson.

Andra förhandlingsdagen med öppna dörrar inleds nu i Göta hovrätt i Jönköping. Under dagen ska fyra vittnen kallas – Anders Eriksson, Johan Berge, Brita Zilg och Ingemar Thiblin – rättsläkare och en professor i rättsmedicin.

Samtliga ska ge sin bedömning av hur Tove egentligen dog.

– Det är i någon mån ett nytt mål i hovrätten när det gäller frågan om hur målsägaren avlidit, säger åklagare Thobias Wilhelmsson.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson.

Rättsläkare kan avgöra frågan

En av huvudfrågorna i hovrättsrättegången handlar om att hur Tove dog. Tingsrätten slog fast att Johanna Jansson ströp Tove till döds medan Maja Hellman höll fast Toves armar.

Kvinnorna nekar dock till mord. Johanna Jansson menar att hon tog ett kortvarigt grepp om Toves hals och att Tove fortfarande levde när hon släppte greppet.

Maja Hellman hävdar att hon sov och inte var delaktigt alls när Tove dog.

För att ta fastslå den egentliga dödsorsaken har totalt fem rättsläkare uttalat sig i frågan.

– Det är ovanligt att så många rättsläkare är inblandade i ett och samma mål. Vi ska inte glömma bort att en rättsläkare hördes i tingsrätten, så totalt är de fem. De har alla i någon mån olika uppfattning om vad som har hänt och hur man ska förklara den omständigheten att målsägaren har avlidit, säger åklagare Thobias Wilhelmsson.

Olika bedömningar

Under tingsrätten vittnade Aleksandra Lazarevic, som även skrivit obduktionsprotokollet. Hon var då tydlig med att Tove ströps till döds, baserat på vad hon kunde se under obduktionen.

Men efter tingsrättens dom har ytterligare fyra personer tittat på protokollet och gjort sin bedömning.

Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, har kallats av Johanna Janssons advokat Clea Sangborn.

Enligt honom har ska Tove ha dött av att hon andades in sitt eget maginnehåll – av så kallad aspiration.

De andra rättsläkarna lutar mer åt att Tove dött till följd av strypning, men utesluter inte att maginnehåll kan ha bidragit till döden.

– Vi får vi se vad de säger när de sitter i vittnesbåset. Jag har läst deras yttranden och det finns marginella skillnader. Vi får se vad som händer helt enkelt, säger Thobias Wilhelmsson.

Hur hovrätten ställer sig till utlåtandena kommer antingen leda till att kvinnornas domar slås fast eller ändras.

Advokaterna Clea Sanborn och Peter Gillberg.

Familjens vädjan: Byt fokus

Toves familjes advokat Uno Karlsson inledde sitt anförande i onsdags med att ta upp att mycket av rättegången har kommit att handla om rättsläkarnas utlåtanden.

Men också om annat som skett runtomkring – som ett åklagarbyte, en jävsanmälan och mycket skriverier i media.

– Vilka rättsläkare ska tas in? Åklagaren i mordet ska bli domare, kan han tjänstgöra i målet? Den nya åklagaren har tidigare varit domare, kan han jobba i målet? Allt detta har skapat stora rubriker och skriverier, och en ganska tuff press för mina klienter, sa Uno Karlsson då.

– Vi måste byta fokus till vad det här fallet handlar om. Till Tove. Hon var älskad av sin familj. Att Tove är död är situationen som ska bedömas, inte allt runtomkring.

Åklagare vill att domen står fast

Åklagare Thobias Wilhelmsson säger att han vill att tingsrättens dom står fast – även om gärningsbeskrivningen innebär att hovrätten även kan döma för alternativa rubriceringar också, som dråp och synnerligen grov misshandel till exempel.

– Ett yrkande om mord innefattar även andra typer av uppsåtligt våld. Jag ser ingen anledning att göra en justering i den delen, åtalet gäller mord, säger Thobias Wilhelmsson.

Familjens advokat Uno Karlsson anser också att Tove har strypts till döds och att någon hållit fast hennes armar.

– Tove var en stark, vältränad idrottstjej som spelade fotboll på tävlingsnivå. Det fanns inga avvärjningsskador på Johanna, som tyder på att Tove på något sätt kunde värja sig, sa Uno Karlsson under förhandlingen i onsdags.

Tove.