Efter vattenkaoset – isnätter och irländska stormvindar

Publicerad 2024-01-22

Måndagens väderkaos har ställt till problem med vattenplaningar på vägarna och översvämningar som tränger in i hus.

Nu väntar ytterligare utmaningar när stormen ”Jocelyn” drar in över Sverige.

– Det kan bli väldigt isigt och halt när temperaturen faller, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Det har regnat och blåst starka vindar i södra Sverige under måndagen.

Västkusten är särskilt drabbad och räddningstjänsten har kämpat med översvämningar på flera platser där vatten trängt in i fastigheter.

Och snart drar nästa stormlågtryck in över Sverige – stormen Jocelyn – som namngivits av den irländska vädertjänsten Met Eirann.

En cyklist får en ofrivillig morgondusch då vågorna slår över kajkanten på cykelbanan på Tyfongatan i hamnen i Malmö. Arkivbild.

Redan under morgondagen uppnår Jocelyn orkanstyrka på Irland och på onsdag når den Sverige.

Vindarna kan åtminstone nå upp mot stormstyrka, 25m/s, i byarna vid Bohuskusten under onsdag morgon. Samma styrka uppnås även vid Hallands- och Sydkusten senare in på eftermiddagen.

De starka vindarna kommer orsaka fortsatt högt vattenstånd och risk för fler översvämningar.

– Den kommer inte riktigt med samma kraft mot oss som över de brittiska öarna. Men den drar med mycket regn så det finns en risk att det ställer till med nya problem med översvämningar, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Meteorologens råd: ”Rejäla gummistövlar”

Störst mängd nederbörd kommer i Västra Götaland. Bohuslän och Halland kommer förmodligen ligga i topp med cirka 20-30 mm regn under onsdagen.

Meteorolog Lasse Rydqvist.

SMHI har gått ut med en gul varning i Sydvästra Götaland inför onsdagen.

Kombinationen av regn nederbörd och snabb snösmältning kan orsaka höga flöden i diken och bäckar med risk för översvämning.

– Man borde ha rejäla gummistövlar för att ge sig ut nu egentligen. Och det här slasket kan ställa till problem kvällstid när slasket fryser, säger Lasse Rydqvist.

När temperaturen faller ner till minusgrader är det risk för ishalka när vägarna fryser på.

– Slasket kan också göra att det blir rätt spårigt på vägarna och svårt att köra i. Så det är nog klokt att ta det lugnt på vägarna under tisdag och onsdag, säger Lasse Rydqvist.

Snö vinterväglag och halka i Stockholm. Arkivbild.

Blötsnön påverkar elförsörjningen

Tung blötsnö kan bland annat strula till det för elförsörjningen.

– En konsekvens som kan bli är att blötsnön lägger sig över luftburna elkablar och orsakar problem, säger Lasse Rydqvist.

Det är framförallt de södra delarna av Sverige som man kommer ha störst problem med Jocelyn. Men det kan även orsaka hel del halka uppe i Norrland menar Lasse Rydqvist.

Jocelyn ser ut att dra förbi och lugna ner sig under torsdagen men det osäkra jojo-vädret ser ut att fortsätta under avslutningen av januari. En ny stabil vinterkyla kan först förväntas återkomma i februari.

Risk för lavinfara

I flera delar av fjällen har orangea varningar för lavinfara utfärdats. Betydande risk för lavin ligger över västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

De orangea varningarna är 3 av 5 på en gradering av lavinfara och gäller till onsdagen. Mjuk men svag drevsnö har samlats på samtliga fjäll och man uppmanas vara uppmärksam på snöns hårdhet och undvika branta läsluttningar. Drevsnön kan i sig utlösa en större och farligare lavin.

Följ ämnen i artikeln