Nya misstanken mot Trump: Kan ha fått med sig israeliska nationalklenoder hem

Uppdaterad 2023-07-19 | Publicerad 2023-07-18

Donald Trump kan ha plockat med sig mer än bara hemligstämplade dokument från Vita huset.

Ex-presidenten misstänks även ha ett lager av israeliska nationalklenoder hemma.

– Jag blir inte förvånad om de föremål som Israel letar efter också hittas i något badrum, säger en källa.

Följ ämnen
Israel

Donald Trump är åtalad på 37 punkter för att ha plockat med sig mängder av hemligstämplade dokument från Vita huset. Han hade skickat hem så många lådor med hemliga dokument att några fick staplas på toaletten i hans lyxresidens Mar-a-Lago i Florida, USA.

Och nu visar det sig vara fler som vill ha tillbaka saker från USA:s förre president. Trump anklagas för att ha tagit med sig exklusiva israeliska antikviteter hem till Florida efter att han avslutat sin presidentperiod.

Enligt israeliska tidningen Haaretz rör det sig om antika lerlampor, som skickats till Washington för att vara med i en utställning i den amerikanska huvudstaden 2019. De hade sedan blivit kvar i USA på grund av pandemin – och sågs nyligen i Mar-a-Lago, skriver Haaretz.

Lådor med hemligstämplade dokument hittades i Trumps hem Mar-a-Lago.

Skulle tillbaka direkt

Enligt Business Insider hade USA fått låna ljusstakarna från Israels samling av nationalklenoder till en

ChannukaChanukka, även känt som "ljusets fest" eller "invigningsfesten", är en judisk högtid i november eller december.ceremoni i Vita huset – med villkoret att de skulle lämnas tillbaka några veckor senare. Israeliska myndigheter hade planerat att skicka en specialkurir för att hämta hem dem, men det blev en omöjlighet under pandemin.

Då bads Saul Fox, en stor judisk-amerikansk donator till Israeliska antikvitetsmyndigheten IAA, bads ta hand om de gamla ljusstakarna. Men snart fick de reda på att de befann sig på Trumps gods, där de enligt Fox ”sitter fast”. Hur de kommit dit eller om Trump själv känt till det är okänt.

Utreds för stormningen

IAA-chefen Eli Eskozido har varit i kontakt med såväl Israels utrikesdepartement som med Israels minister för strategiska frågor och en före detta israelisk ambassadör i USA för att be om hjälp att få hem sakerna, skriver Business Insider.

– Jag skulle inte bli förvånad om de föremål som Israel letar efter också hittas i något badrum, säger en källa som är insatt i fallet till Haaretz.

På tisdagen meddelade Donald Trump har informerats om att han utreds för stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Det berättade han själv på sin sociala medieplattform Truth Social. Enligt Trump hade han fått ett brev från Jack Smith, som utreder stormningen, och har fyra dagar på sig att anmäla sig till åtalsjuryn.