Kurdiskt parti i Iran: ”Redo att försvara oss”

Uppdaterad 2017-10-16 | Publicerad 2017-09-25

Kurdiska styrkor har höjt beredskapen vid gränsen mellan Irak och Iran sedan Iran uppgett att man stänger gränsen till Irak - på grund av den kurdiska omröstningen.

– Om tanken är att attackera våra peshmergastyrkor så är man redo att försvara sig, säger Arez Ramazani, svensk talesperson för PDK, kurdiska partiet i Iran, till Aftonbladet.

Även det irakiska parlamentet kräver nu att militärtrupper flyttas till kurdiska områden.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Ramazani berättar att de kurdiska peshmergastyrkorna som är stationerade i Halgurdbergen, alldeles vid gränsen mellan Irak och Iran, har höjt sin beredskap efter att Iran tidigare i dag stängde sin landsgräns mot Irak.

– De är redo att försvara sig, med tanke på att det är rörelser från iransk militär vid gränsen, säger Ramazani till Aftonbladet.

Partiet som han representerar, PDK, kurdiska partiet i Iran, har tät kontakt med det regionala kurdiska styret i Irak, KRG, som genomför omröstningen om självständighet i flera regioner i dag. Omröstningen anses av flera länder vara olaglig, och även den irakiska regeringen har krävt att den skulle förhindras.

Stänger gränserna

Skulle det behövas är peshmergastyrkorna redo att förflytta sig mot både de irakiska regioner där valet hålls, samt Kirkuk, som inte officiellt tillhör den kurdiska självständighetsregionen, men trots det håller omröstning i dag.

– Om tanken är att attackera våra peshmergastyrkor med anledning av valet i irakiska Kurdistan eller att attackera irakiska Kurdistan så är vi redo att försvara oss, säger Ramazani.

Strax efter 15-tiden uppgav Iran att det endast är luftrummet som stängs, och att landsgränsen ska vara öppen.

Turkiet uppgav vid lunchtid att man stänger gränser mot de kurdiska regionerna i Irak, och att man kan komma att förflytta sina militärfordon in i Irak om det anses nödvändigt.

Kort efter det kom en resolution från det irakiska parlamentet, som kräver att överbefälhavaren och premiärministern Haider al-Abadi ”förflyttar trupper till alla zoner som den autonoma Kurdistanregionen tagit kontroll över sedan 2003”, uppger nyhetsbyrån AFP.