SSAB skänkte 10 000 dollar till Trumps installation

Publicerad 2017-04-24

Svenska ståljätten SSAB sponsrade Donald Trumps installationsceremoni.

Företaget skänkte 10 000 dollar – för att gynna stora infrastrukturprojekt i USA.

– Det kan inte ligga i svenska företags intressen att sponsra den globala politik som Trump för, säger Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson.

I vad som beskrevs som ett ovanligt mörkt installationstal lovade Donald Trump att sätta USA:s intressen först, få människor i arbete, säkra gränserna – och återuppbygga infrastrukturen.

– Sönderrostade fabriker är utspridda likt gravstenar i vår nations landskap, sa Trump, och fortsatte:

– Det amerikanska blodbadet slutar här och nu.

Under sina första månader i Vita huset har presidenten ofta återkommit till löftena om att satsa på storskaliga upprustningar. När han talade inför kongressen i februari sa Trump att han skulle lägga en biljon dollar på att förbättra vägar, järnvägar och flygplatser.

Skänkte nästan 90 000

Svenska ståljätten SSAB, som till en mindre del ägs av svenska staten via gruvbolaget LKAB, vill gärna få en del av administrationens byggmiljarder. Via sitt amerikanska dotterbolag skänkte SSAB 10 000 dollar, motsvarande nästan 90 000 kronor, till Donald Trumps presidentinstallation.

Betalningen gjordes den 22 februari från SSAB Enterprises huvudkontor i Lisle, Illinois. Det visar dokument som Huffington Post-journalisten Christina Wilkie sammanställt.

I ett mejl till Aftonbladet bekräftar SSAB:s kommunikationschef Viktoria Karsberg att överföringen ägt rum.

”SSAB Americas ger ofta bidrag, både direkt och genom sin frivilliga, arbetstagarfinansierade PAC (en politisk insamlingsorganisation, reds. anm), till politiska kandidater från båda partierna vars handlingar och intressen sammanfaller med bolaget. SSAB beaktar flera kriterier när utbetalningsbeslut tas, bland annat kandidatens förståelse och stöd för stålindustrin”, skriver bolaget i en kommentar.

”Tjänar nationens infrastruktur”

Enligt SSAB innebär inte donationen något politiskt ställningstagande.

”SSAB Americas intar inga politiska ståndpunkter, men bolaget är engagerat i frågor som är viktiga för stålindustrin. Där ingår handelspolitik, skattereformer, regeländringar och infrastruktursatsningar.”

Installationsbidraget är det enda som stålgiganten lämnat till Donald Trumps administration. Bolaget gör dock ingen hemlighet av sitt intresse att leverera stål till presidentens projekt.

”SSAB Americas tjänar redan nationens infrastruktur genom att tillhandahålla stål för broar, transporter och annat, och vi kommer sannolikt att fortsätta med det även framöver”, skriver SSAB.

Samlade in rekordsumma

Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet och USA-expert, är kritisk till att bolag skänker pengar till folkvalda beslutsfattare.

– Jag är mycket skeptisk till företagssponsring av politiska partier. Det kan inte ligga i svenska företags intressen att sponsra den globala politik som Trump för, säger han, och fortsätter:

– Det vi generellt måste vara otroligt vaksamma på i framtiden är närheten mellan företagsintressen och politiska agendor. Det är ett område där makt och pengar kan skapa en parallell värld till den som demokratin ska handla om.

Totalt fick Donald Trump 107 miljoner dollar, motsvarande över 960 miljoner kronor, i donationer till installationen. Det är det största bidragsbeloppet någonsin – med förkrossande marginal. Det tidigare rekordet hölls av Barack Obama, som samlade in 53 miljoner dollar för installationsceremonin 2009.

New York Times rapporterar att det bland Trumps välgörare finns mängder av aktörer som försöker påverka administrationen i olika riktningar. En av dem är kasinomagnaten Sheldon Adelson. Han vill se ett förbud av spelsajter, och donerade fem miljoner dollar till presidentinstallationen.