USA genomför avancerat robottest – för att försvara sig mot Nordkorea

Publicerad 2017-05-26

Nordkoreas ledare Kim Jong-un påstår sig vara allt närmare en långdistansmissil som kan nå amerikanska fastlandet.

På tisdag genomför nu USA ett avancerat missiltest för att öva nedskjutning av nordkoreanska robotar över Stilla havet.

I ett försök att förbereda sig inför det växande hotet från Nordkorea väntas Pentagon på tisdag genomföra den mest avancerade missilförsvarsövningen sedan lång tid, rapporterar AP.

Enligt nyhetsbyrån är målet att simulera ett nordkoreanskt angrepp med en specialbyggd långdistansmissil som avfyras från ett provskjutningsområde på Kwajalein-atollen som hör till Marshallöarna i Stilla havet - med det amerikanska fastlandet som mål.

AP uppger att övningsmissilen i fråga kommer att färdas i högre hastigheter än vad som någonsin tidigare testats.

Förstörs genom kollision

Samtidigt som den "nordkoreanska" roboten avfyras kommer en dryga 1,5 meter lång raketdriven enhet, kallad "kill vehicle", avfyras från en underjordisk silo belägen på flygbasen Vandenberg i Kalifornien.

Med hjälp av interna styrmedel kommer raketen, som saknar stridsspets, att ledas in mot den fientliga testrobotens bana - och förstöra den genom en massiv kollision.

Om allt går som det ska kommer träffen att ske någonstans högt över Stilla havet.

Testet utförs av den militära utvecklingsmyndigheten Missile Defense Agency som ansvarar för utveckling och tester av missilförsvarssystem.

– Vi genomför allt mer komplexa testscenarion allt efter som programmet utvecklas och går framåt. Att utföra tester riktade mot ett hot i form av interkontinentala ballistiska missiler är nästa steg i den processen, säger Christopher Johnson, talesman för myndigheten.

Systemet ska byggas ut

Systemet som nu ska testas har varit i bruk sedan 2004 och har sitt ursprung i president Ronald Reagans plan från 1983 benämnd "Star Wars" för att möta den tidens kärnvapenhot från Sovjetunionen.

Nuvarande system har aldrig använts i strid eller ens testats fullt ut. Totalt finns i dag 36 "kill vehicles" i silos i Kalifornien samt Alaska. Enligt Pentagon ska systemet byggas ut till att omfatta totalt 44 stycken innan slutet av det här året.

Samtidigt uppges det aktuella systemets pålitlighet vara ifrågasatt. Sedan 1999 har 17 testskjutningar genomförts och av dem har bara nio lyckats, skriver AP.