Åttornas efterlängtade skidresa slutade i kaos och död

Uppdaterad 2017-04-19 | Publicerad 2017-04-03

De var nästan framme.

I Klövsjö väntade frukost och en veckas härlig skidåkning.

Ombord på bussen satt de flesta fortfarande och sov.

Då, strax efter klockan sju på morgonen, utanför Sveg, välte bussen i hög hastighet – och allt blev kaos.

Tre av dem dog, fem är allvarligt skadade och ytterligare 18 personer vårdas på sjukhus.

På Ängskolan i Skene i Marks kommun i Västra Götaland vajar flaggan på halv stång.

Det är några i personalen som har hissat flaggan.

På skolgården och i skolans café samlades under dagen elever, för att stötta varandra och försöka förstå det ofattbara.

Att åttornas skidresa, den som man traditionsenligt gör varje år, slutade i katastrof tidigt denna vackra söndagsmorgonen.

Fem vårdas för allvarliga skador

Den tänkta skidresan förbyttes i tragedi. Olycksplatsen har av räddningstjänst beskrivits som en krigszon, alla resurser som fanns möjliga sattes in.

De flesta av de allvarligt skadade barnen fördes till Regionsjukhuset i Östersund, 20 mil norr om olycksplatsen.

På måndagsmorgonen vårdades 11 personer på sjukhuset, varav två med allvarliga skador.

Två barn vårdas med allvarliga samt mycket allvarliga skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På söndagskvällen var tillståndet för dem stabilt.

Ett barn vårdas för allvarliga skador i Falu lasarett, samt fem personer på sjukhuset i Mora med mindre allvarliga skador.

Ytterligare ett par personer får vård på sjukhuset i Hudiksvall.

”Vi är i chock”

I Skene och Mark vaknade många till beskedet om den svåra olyckan – liksom resten av Sverige.

– Vi är i chock, säger biträdande rektor Suad Djudja, till Borås Tidning.

Han fick själv beskedet vid halv åtta på söndagsmorgonen, när en av skolans lärare, som var ombord på bussen, ringde.

Såväl skolans som kommunens krisgrupp, där även polis och präst ingår, kallades in och fanns under söndagen på plats på Ängskolan.

Men många föräldrar var redan tidigt på förmiddagen, så snart de nåtts av beskedet om olyckan, på väg till sina barn, en del i egen bil, andra i flyg, tillsammans med personal från kommunen.

De skadade fanns spridda på flera olika sjukhus, i Östersund, Mora, Falun, Hudiksvall, och Uppsala, eller i församlingshemmet i Sveg, där de lindrigt skadade eller fysiskt oskadda samlats.

Under kvällen ska de som inte vårdas på sjukhus köras hem i buss – bussar har också satts in för att köra föräldrar till de olika sjukhusen.

Bara tio mil kvar

De 52 eleverna, som alla går i åttan på Ängskolan, i någon av de sex parallellklasserna, var på väg till den årliga skidresan i Klövsjö i Jämtland.

Resan, som arrangeras varje år av idrottsföreningen Sparta IF är frivillig och sker utanför skoltid – alla elever som ville åka med hade begärt och fått ledigt från skolan den kommande veckan.

Med på bussen, en så kallad dubbeldäckare, från bussbolaget Bergkvarabuss, fanns också sex vuxna ledare, samt busschauffören.

Klockan 22 på lördagskvällen startade bussresan från skolan i Skene. Det är drygt 70 mil till Klövsjö i Jämtland och resan skulle ta omkring tio timmar.

I Klövsjö väntade frukost och en veckas skidåkning.

Under resan gjorde bussen ett stopp och vid halv fem på morgonen hade trafikledaren på Bergkvarabuss kontakt med busschauffören.

– Trafikledaren stämde av med chauffören klockan halv fem och han var pigg. Det var inget konstigt då och det ska ha varit okej väglag, säger Bergkvarabuss presstalesperson, Simon Sandberg till Aftonbladet.

Satt och sov

Eftersom det var natt och mörkt satt de flesta och sov i sina säten, där nere eller där uppe i bussen.

Det kan innebära att många också kan ha knäppt upp sina säkerhetsbälten för att sitta lite mer bekvämt och hitta en bra sovställning.

Som Fredrik Almqvists dotter Stina, 14.

Vid sjutiden på morgonen – strax innan olyckan inträffade – vaknade hon av att bussen krängde till, berättar hennes pappa för Aftonbladet.

Då satte hon på sig bältet.

– Hon hade väldig tur, säger Fredrik Almqvist, som under dagen var på väg i bil upp till Jämtland för att ta hand om sin dotter.

Vägbanan var torr

Bussen hade passerat den lilla orten Fågelsjö på Europaväg 45, men ännu inte nått fram till Sveg när olyckan hände, på en raksträcka, i höjd med Siksjön, cirka två mil söder om Sveg, där hastigheten är mellan 90 och 100 kilometer i timmen.

En väg många bussar på väg upp till fjällen kör.

Enligt räddningstjänsten var det torrt väglag och god sikt - himlen var klarblå – och varför olyckan hände är fortfarande oklart.

– Det finns ingen naturlig orsak till varför, men polisen kommer att tillsätta en haveriutredning, säger Peter Nystedt, presstalesperson för räddningstjänsten till Aftonbladet.

Enligt vad chauffören själv har sagt till Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss, tappade han kontrollen över bussen.

Den stora dubbeldäcken gick av vägen och välte på sidan i diket på höger sida av vägen.

Hela högra sidan och bakre högre delen blev demolerade.

Där, innanför de krossade rutorna, där gardinerna efteråt fladdrade i vinden, satt många av ungdomarna och sov när bussen välte.

De var helt oförberedda.

– Plötsligt snurrade allt runt och det blev kaos, säger en av ledarna ombord till Borås Tidning.

”Ramlade på varandra”

Larmet till räddningstjänsten kom en minut över sju på söndagsmorgonen.

När räddningsstyrkan från Sveg – som hade närmast och var först på plats – kom fram, möttes de av förskräckliga syner.

Först där och då blev vidden av olyckan uppenbar.

Det handlade om en katastrof.

– Det var livräddande insatser det handlade om. Allt eftersom styrkorna rullade gå in fick man gå in på de mindre skadade, säger Peter Nystedt, som själv var plats cirka 45 minuter efter olyckan med styrkan från Ljusdal.

– Det blir sådana krafter i en buss på 80–90-väg. De far runt i bussen, så ungdomarna ramlade på varandra.

”Som en krigsskådeplats”

Både i och utanför bussen låg skadade, flera mycket svårt. En del var fastklämda. Och runt omkring satt, stod och sprang blödande, chockade och gråtande ungdomar.

– Det var som en krigsskådeplats, säger Peter Nystedt.

– Det var sårade, ledsna människor – ungdomar - på vägen, i diket, springande runt. Det var svårt att ta in riktigt när man kom på plats, säger Peter Nystedt till P4 Jämtland.

– Under mina år i räddningstjänsten har jag aldrig mött en sådan situation, någonsin.

Alla tillgängliga resurser kallades in och skickades till olycksplatsen. Totalt arbetade 29 personer från fem olika räddningstjänststationer på platsen, plus polis och ambulanspersonal.

– Det vårdades ungdomar i dikena och i princip överallt. Efter ett tag kom brandmän från Färila med ett sjukvårdstält så vi fick in skadade inomhus, så det blev lite mer ordning och reda, säger Peter Nystedt.

Tre ambulanshelikoptrar och omkring 15 ambulanser förde skadade till flera olika sjukhus.

Kämpar för sina liv

Redan på förmiddagen bekräftade polis och landsting att tre personer dött i olyckan.

– Tyvärr var det tre stycken vi inte kunde rädda livet på. Det är bara att hoppas att det inte blir fler. Några var svårt skadade, säger Peter Nystedt.

Hur många som skadats var sent på eftermiddagen fortfarande oklart, eftersom de skadade förts till fem olika sjukhus.

Enligt Region Jämtland Härjedalen ska sammanlagt 23 personer vårdas på sjukhus. Av dem betraktades på söndagskvällen sex som allvarligt skadade. Två av dem vårdas på Akademiska i Uppsala, de uppgavs tidigare under dagen vara kritiskt skadade, men på söndagskvällen meddelade sjukhuset att deras tillstånd var allvarligt, men stabilt . Två andra av de allvarligt skadade vårdas på intensiven i Östersund och en i Falun.

Sent på eftermiddagen hade ännu inte alla anhöriga kunnat nås, enligt kommunledningen i Mark.

Olycksbussen ska undersökas

Busschauffören ska enligt Bergkvara buss vara svårt chockad, men inte allvarligt skadad.

Han har under eftermiddagen hörts inledningsvis av polisen och får nu stöd och hjälp av bussbolaget.

Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss säger till Aftonbladet att chauffören har sagt att han tappat kontrollen över bussen och gått av vägen.

Bussen, som bärgades från platsen och toga i beslag under dagen, ska undersökas av polisens tekniker.

En förundersökning av olyckan har inletts och en haveriutredning ska också tillsättas för att komma till klarhet med varför olyckan skedde.

Redan tidigt på dagen gick statsminister Stefan Löfven ut med ett uttalande med anledning av olyckan.

– Det lämnar mig och hela landet i sorg, säger han.

– Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga – de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det har gått. Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er, sa Stefan Löfven.

”Ofattbart sorgligt”

Under dagen var statsministern också i kontakt med Marks kommun, för att erbjuda sitt och regeringens stöd.

Vid 18-tiden på söndagskvällen höll Stefan Löfven också en presskonferens på Harpsund.

– Mina, och jag är säker på, hela svenska folkets tankar är nu hos de drabbade, deras anhöriga och skolkamrater, sa statsministern.

”Varje förälders mardröm”

Även andra partiledare ville uttrycka sitt deltagande.

Tagen av allvaret uttrycker Liberalernas partiledare Jan Björklund sitt djupa deltagande med de drabbade familjerna. Han har själv gått på Ängskolan och har både släkt och vänner på orten.

– Jag är tonårsförälder också... och det här är varje förälders mardröm.

Han var hemma i Bromma i går morse då han nåddes av nyheten att en buss med skolelever från Skene i södra Västergötland vält av vägen med flera döda och skadade på väg till sjukhus.

– En god vän skickade ett sms, sen såg jag det i olika medier... Det var med sorg och bestörtning jag tog emot beskedet. Skene är inte större än att jag utgår ifrån att jag känner någon av de berörda, säger han och berättar att han är född och uppvuxen i området.

Tackar räddningspersonalen

Statsministern ville också tacka alla som hjälpt till, på olycksplatsen, på sjukhus och i de krisgrupper som arbetat under dagen.

Räddningspersonalen som kämpade för att rädda liv och ta hand om alla skadade samlades också senare på dagen på Svegs flygplats för att samtala och stötta varandra.

– Jag vill rikta ett stort tack till räddningspersonal, sjukvårdspersonal med flera och inte minst enskilda människor som visat sin delaktighet och uttryckt sitt stöd i dag och för det som kommer framöver, sa statsministern.