Kidnappade svenskans uppgift: Utreda massakrer på civila i Kongo

Publicerad 2017-03-20

Den svenska kvinnan som kidnappades i Kongo Kinshasa tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser utredde en uppmärksammad massaker på civila, som misstänks ha utförts av regeringssoldater.

– Vi kan inte utesluta att någon av miliserna eller den kongolesiska regeringen är involverade, säger Ida Sawyer, chef för Centralafrika på Human Rights Watch.

Det har gått en vecka sedan den svenska kvinnan kidnappades i Kongo Kinshasa. Fortfarande fick det inga uppgifter om vem som ska ha utfört kidnappningen eller om myndigheterna har några spår.

Svenskan befann sig tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser i Ngombe i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa när deras mopedtaxi stoppades på en bro.

Kasai-området är ett av de farligaste områdena i landet. Där slåss soldater från milisen Kamuina Nsapu mot regimtrupper och båda grupperna har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen. Runt 400 människor har dödats den senaste tiden.

Utredde massaker

I februari läckte en film ut som visade hur regeringstrupper sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn på en väg i Kasai. Det var bland annat den massakern som FN-gruppen där svenskan ingick utredde, skriver AP.

Sju kongolesiska soldater har gripits för dådet. Samtidigt ökar spänningarna i området och i helgen har det kommit rapporter om nya strider – och nya övergrepp i Kasai-regionen.

Attacker mot hjälparbetare är relativt vanliga i Kongo Kinshasa, dock ej i Kasai-området. Enligt Aid worker security database har inte heller någon FN-anställd tidigare kidnappats i landet.

Ida Sawyer, chef för Centralafrika på Human Rights Watch, säger till AP att kidnappningen skulle kunna vara ett försök att tysta oberoede utredningar av övergreppen i området.

”Avskräckande effekt”

– Försvinnandet kommer sannolikt ha en dramatisk avskräckande effekt på andra oberoende utredare som granskar våldet i regionen, säger hon till AP.

Konflikten mellan gerillan och regeringen är också kopplad till den maktstrid som pågår i landet, där den sittande presidenten Joseph Kabila tidigare vägrat avgå trots att hans mandatperiod gått ut. Efter en uppgörelse med oppositionen ska nu ett val hållas i slutet av året, utan Kabila.

Kongo-Kinshasas informationsminister Lambert Mende riktade tidigare skarp kritik mot FN, eftersom de inte vetat om att FN-teamet var i området.

Vädjar till medier

– Det är inte normalt att folk kommer hit och börjar röra sig i området. Om regeringen hade informerats om deras aktiviteter så hade vi kanske eskorterat dem för deras egen säkerhet, säger Lambert Mende till Voice of America.

Aftonbladet har sökt UD som inte vill säga mer än att man ”känner till fallet, tar uppgifterna på allvar och agerar därefter.”

Kvinnans nära anhöriga vädjar om att medier inte ska publicera den kidnappade kvinnans namn och bild.