Pressad "Kapten Motorsåg" sågas av folket

Anna Hansson/TT

Publicerad 2019-09-06

Bränderna i Amazonas rasar. Det gör också stödet för Brasiliens president vars hantering av eldsvådorna i regnskogen har retat upp många brasilianer.

Nya politiska protester väntas under nationaldagen.

Presidenten svarar med att uppmana firarna av nationaldagen – som infaller på lördagen – att klä sig i nationens färger för att markera att Amazonas tillhör Brasilien och ingen annan.

Gliringen till den franske presidenten Emmanuel Macron var inte särskilt subtil. Sedan Macron kallat bränderna i Amazonas som rasat i veckor för en internationell kris har ett storbråk brutit ut mellan ledarna.

– Vi vill visa världen att Amazonas är vårt, sade president Jair Bolsonaro under en ceremoni där han uppmanade nationaldagsfirare att klä sig i grönt och gult, enligt lokala medier.

Svängarna i Bolsonaros politik har virvlat fortare än rappa sambasteg. I vart fall när det gäller bränderna i Amazonas. På bara några dagar hann han förkasta föreslagna åtgärder som koloniala spektakel, tacka nej – och ja – till internationell hjälp och införa ett eldförbud på två månader.

– Det var väldigt snabba kast han gjorde. Han tar alltid tillbaka hälften av vad han sagt men slirade extra mycket när han märkte reaktionerna på Amazonas, säger Brasilienkännaren Torsten Wetterblad, tidigare knuten till Latinamerikainstitutet vid Stockholms Universitet.

– Det var naturligtvis människor runt omkring honom som sade till honom att han var ute och cyklade.

Förtroende rasar

Att presidenten säger en sak och gör en annan är inget nytt. Men åtgärderna i Amazonas har inte gått hem. Över hälften av Brasiliens befolkning tycker att Bolsonaros handlande i Amazonas ligger någonstans på skalan dåligt till uselt, enligt en ny opinionsundersökning. Nästan en fjärdedel ger honom ett lika dåligt betyg som president.

Men Bolsonaros huvudproblem är inte de som uppmärksammas på andra sidan Atlanten – som Amazonas, hans bråk med andra presidenter, hans sexism eller påhopp på homosexuella.

– Det som blir avgörande för om han lyckas vända opinionen är om han lyckas vända ekonomin, säger Wetterblad.

Bolsonaro fick majoritet i andra omgången i presidentvalet 2018 med två huvudlöften: Att förbättra Brasiliens ekonomi och ta tag i korruptionen. Han tycks inte ha lyckats med något av det.

– Folket var väldigt besviket på den politiska makten och grep efter halmstrån. Men när man ser vem han faktiskt är minskar förtroendet för honom, säger Wetterblad.

Kritiserad

Trots pensionsreformer har ekonomin inte tagit fart i landet. Presidenten har också kritiserats för svågerpolitik efter att en av hans söner utsetts till ambassadör i USA. Hans andra son har anklagats för penningtvätt och för att ha kopplingar till de personer som misstänks ligga bakom mordet på journalisten Mariella Franco i Rio förra året.

Under den så kallade Amazonasdagen i torsdags, hölls flera protester i Brasilien, och över världen, till stöd för regnskogen och mot presidenten vars öknamn "Kapten Motorsåg" har bitit sig fast.

Nationaldagen 7 september är traditionellt en dag av såväl festligheter som demonstrationer i Brasilien. Bland annat planerar studenter landet över att protestera mot politiska reformer inom skolväsendet.

Bolsonaro – "en amatör"

Hur många anhängare som anammar presidentens uppmaning att fira nationaldagen i grönt och gult återstår att se – liksom hur det går med Bolsonaros politiska framtid.

Presidenten, som ofta jämförs med USA:s president Donald Trump och vars smeknamn "Tropikernas Trump" prytt otaliga löpsedlar, har ju faktiskt några år på sig att vända opinionen till presidentvalet 2022. Om Bolsonaro lyckas med bedriften att skaka av sig de kontroverser han hamnar i lika lätt som sin amerikanske like är dock lång i från säkert.

– Trump är mycket skickligare gentemot medierna. Bolsonaro är fortfarande en amatör. Han har inte alls samma karisma och pondus, säger Wetterblad.