Ny skjutning i Malmö: ”Offret var lillebror till gängkriminell”

Polis efterlyser fler vittnen till mordet på Professorsgatan

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2019-12-02

En man i 25-årsåldern sköts till döds i Malmö på måndagskvällen. Offret är känt av polisen sedan tidigare och enligt källor till Aftonbladet var han lillebror till en ledargestalt inom gängkriminalitet i Malmö.

En 23-årig man har anhållits misstänkt för mord.

– Vi vill att vittnen till händelsen hör av sig, säger Claes-Arne Hermansson sektionschef grova brott.

En 23-årig man har anhållits för dödskjutningen på Professorsgatan i Malmö. 23-åringen är känd av polisen sedan tidigare.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, säger åklagare Thomas Olvmyr.

Trots att en man är gripen är fallet långt ifrån löst. Polisen efterlyser desperat fler vittnen till händelsen.

– Vi har fått några vittnesmål men behöver många fler. Vid 19.30-tiden borde det ha varit fler som sett något, säger Claes-Arne Hermansson, sektionschef för grova brott.

Han poängterar att även om man tror att polisen kanske redan har uppgiften ska man ändå höra av sig. Alla vittnesmål är viktiga i ett sådant här ärende.

Lillebror till morddömd

Offret – en 25-årig man – är känd av polisen sedan tidigare och dömd för brott. Enligt uppgifter har han en äldre bror som är dömd för mord och har varit en ledargestalt i gängkriminalitet i Malmö.

Polisen utesluter inte att dödskjutningen kan ha med tidigare skjutningar, som mordet på Karolin Hakim, att göra.

– Vi tittar alltid på tidigare händelser och sätter dem i relation till den utredning vi jobbar med. Vi fortsätter att söka motivbilder till att han skjutits, säger Claes-Arne Hermansson.

Det var vid 19.30-tiden på måndagen som polisen fick flera samtal om skottlossning i stadsdelen Hermodsdal. När man kom fram till platsen anträffades en svårt skottskadad man på trottoaren på Professorsgatan. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Vittne hörde smäll

Enligt ett vittne, som bor vid brottsplatsen, ska det ha hörts en enda mycket hög smäll.

– Jag trodde först att det var en bomb för det var en kraftig smäll. Det lät inte som ett skott, säger personen till Aftonbladet.

– Jag hoppade nästan i soffan, det gör man inte av ett vanligt vapen tänker jag.

En annan granne som Aftonbladet har pratat har en annan uppfattning.

Personen, som var hemma när skottlossningen ägde rum, uppger att hon hörde att stort antal skott.

– Det var många snabba smällar, säger grannen.

Claes-Arne Hermansson kunde på tisdags förmiddagen inte uppge hur många skott som avlossats.

Det var den tredje dödskjutningen på öppen gata i Malmö sedan slutet av augusti. Polisen utesluter inte att det kan bli frågan om hämndaktioner.

– Det är något som vi behöver ha med i våra strategier för framtiden. Där måste vi lägga insatser, polisiär närvaro, i vissa områden.

Svårt att stoppa dödsskjutningar

Efter mordet på 15-årige Jaffar Ibrahim den 9 november startade polisen operation Rimfrost. Rimfrost är en nationell särskild händelse mot våld med skjutvapen och explosivämnen som är tänkt att bromsa våldsvågen. Trots det inträffar återigen en dödsskjutning.

Anders Wiberg, biträdande polisområdes chef Malmö, är inte förvånad över att en ny dödskjutning inträffat.

– Är man väldigt motiverad och har förgreningar i den typen av kriminalitet så är det väldigt svårt för oss att förhindra det, säger Anders Wiberg.