Greenpeaceaktion vid riksdaghuset – fyra gripna

Publicerad 2019-05-10

Fyra personer har gripits av polisen efter att ha klottrat på kajen vid riksdagshuset.

Klottrarna har skrivit ”No need to panic” i stora vita bokstäver.

– Brottsrubriceringen är skadegörelse, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Under morgonen meddelar Greenpeace att det är de som står bakom budskapet.

Det var riksdagens egna vakter som uppmärksammade vad klottrarna höll på med och tillkallade polis. Personerna har tagit sig med gummibåt till kajkanten och klottrat.

– Det är fyra personer gripna, några födda på 90-talet och en av den är i 60-årsåldern, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl.

– Brottsrubriceringen är skadegörelse. Det får visa sig i förhör om de vill ge uttryck för att de tillhör någon gruppering, säger Nylén.

”Borde ge panikkänslor”

Under morgonen tog miljöorganisationen Greenpeace på sig ansvaret för klottret och säger att det är en klimataktion. Liknande verk, med graffiti med miljöbudskap precis vid vattenlinjen, har gjorts av grafittikonstnären Banksy. Aktionen görs med anledning av klimatdebatten som hålls i riksdagen i dag.

– Det är tydligt att våra politiker kört fast i klimatfrågan, det borde ge panikkänslor för dem. Riksdag och regering måste lyssna på de krav som ställs och utlysa klimatnödläge med tanke på den kris vi står inför, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt riksdagsförvaltningen som inte vill kommentera hur aktivisterna lyckats genomföra aktionen.

Fyra personer har gripits av polisen efter att ha klottrat på kajen vid riksdagshuset.

Följ ämnen i artikeln