Ökad risk för polisattentat under Rimfrost

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Poliser på mordplatsen vid Möllevångstorget i Malmö. En 15-årig pojke sköts ihjäl och en annan pojke fick livshotande skador. Arkivbild.

När riktade insatser görs mot kriminella ökar hotbilden mot polisens egen verksamhet. I Malmö utökas bevakningen kring polishus och andra polisiära objekt under Operation rimfrost.

– Vi har vidtagit en del åtgärder för att våra medarbetare ska kunna arbeta så tryggt och säkert som möjligt, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen.

Han vill inte precisera vilka platser det handlar om, men säger:

– Med anledning av den särskilda händelsen, Rimfrost, kan det bli så att det blir utökad bevakning kring polishus eller andra polisiära objekt.

Erfarenheten visar att både hot och ren våldsanvändning mot polis kan öka när kriminella vill markera mot ökade polisiära insatser, framhåller han.

Explosioner vid polishus

Ett sådant exempel är explosionerna utanför Rättscentrum i Malmö i februari och november 2014. Det har även sprängts utanför polishus i Helsingborg 2017 och i Rosengård i Malmö 2018.

TT: Hur kan man skydda sig mot det?

– Bland annat genom att ha förstärkt bevakning, rent konkret att poliser får stå och bevaka polisstationerna.

Operation rimfrost är namnet på den särskilda nationella händelse som polisen startade efter det Noa-chefen Mats Löfvin kallade "ett avrättningsliknande mord på en 15-årig kille" i Malmö.

Polisen i region Syd har fått resursförstärkning, både för att kunna ha fler poliser ute på gator och torg, och för att med utökad experthjälp kunna få fast gärningsmännen bakom mord, mordförsök och sprängningar.

"I inledningsfas"

TT: Vad har förstärkningen gett för resultat hittills?

– Resultat och siffror finns inte sammanställt ännu, det kommer senare. Det är fortfarande i en inledningsfas, säger Calle Persson.

TT: Hur märks det i Malmö att operationen pågår?

– Förhoppningsvis kommer medborgarna att känna att vi har en ökad närvaro och förhoppningsvis att det i förlängningen blir en tryggare gatumiljö, att den öppna droghandeln försvinner. Det blir så klart svårt att eliminera allt på en gång, det tar naturligtvis lite längre tid att lösa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM