Många klagar på söktjänster på nätet

TT

Publicerad 2020-01-28

Personer som skickat in klagomål till Datainspektionen uppger att de ser söksajterna som ett stort integritetsintrång. Arkivbild.

Det klagas mest på sajter som publicerar personuppgifter, visar en rapport från Datainspektionen som gått igenom klagomål som kommit in till myndigheten. Det gäller exempelvis sajter som Merinfo och Ratsit som publicerar stora mängder personuppgifter inhämtade från olika myndigheter.

"Närmare vart femte klagomål som Datainspektionen tagit emot sedan dataskyddsförordningen, GDPR, trädde i kraft rör personsöktjänster. Totalt rör det sig om över 750 klagomål", säger Julia Wågenberg, jurist på Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Personer som skickat in klagomål vittnar om att de upplever den samlade mängden information som ett integritetsintrång och att det finns en oro för att den ska utnyttjas i brottsligt syfte.

"GDPR har förstärkt skyddet för den personliga integriteten. Många medborgare upprörs över att den omfattande publiceringen av personuppgifter på dessa sajter är möjlig trots den skärpta integritetslagstiftningen", säger Wågenberg.

I rapporten har 300 klagomål analyserats.