Oskars vän Carl knivhöggs till döds: ”Ville alla så väl”

Uppdaterad 2020-01-12 | Publicerad 2020-01-11

BJÖRKLINGE. De spelade datorspel ihop, åkte mopedbil och var med i samma innebandylag. Senast de sågs var för två dagar sedan.

I fredags kväll knivhöggs Oskars bästa kompis Carl Fredrikson, 16, till döds.

– Han gjorde allt för mig och sina andra vänner, säger Oskar Johansson, 17.

Oskar Johansson, 17, beskriver sin bästa vän Carl Fredrikson, 16, som en person som alltid försökte få andra att må bra. Han brukade skjutsa Oskar Johansson i sin mopedbil, de spelade datorspel ihop och åkte på LAN-partyn tillsammans, eller bara hängde runt i den lilla orten Björklinge, utanför Uppsala.

Men på fredagskvällen förändrades allt. Då knivhöggs Carl Fredrikson till döds på öppen gata. En annan tonårspojke greps i anslutning till platsen och är nu anhållen, misstänkt för mord. Han ska enligt polisen självmant ha kommit fram till dem.

”Ville inte tro det”

Oskar Johansson var tillsammans med en vän på väg till en gemensam kompis i Björklinge på fredagskvällen. När de skulle gå igenom en skogsdunge blev de stoppade av polis som hade spärrat av ett stort område.

– När vi frågade vad som hade hänt sa de bara ett en kille hade blivit knivhuggen, men att de inte kunde säga vem, säger Oskar Johansson.

När han kom fram till ortens fritidsgård fick han höra från personalen att det var hans bästa vän, Carl Fredrikson, som hade dött.

Carls barndomsvän Oskar.

– Jag ville inte tro på det. Jag frågade en extra gång om de verkligen visste att han var död, och då fick jag bara höra: ”ja”.

Sågs två dagar innan mordet

De två hade känt varandra sedan de var sex år och började skolan ihop. De gick sedan i samma klass fram till nian och träffades nästan varje dag.

Senaste gången var på onsdagen, två dagar innan Carl Fredriksons död.

– Han var genomsnäll, han gjorde allt för mig och sina andra vänner. Han stod alltid upp för mig när jag behövde det, säger Oskar Johansson.

Hans mamma Pernilla Johansson, 47, fick på fredagskvällen ett samtal av sonen, som berättade vad som hade hänt.

Hon kunde först inte tro det, men fick det bekräftat av personal på fritidsgården och åkte dit tillsammans med andra föräldrar för att stötta deras egna barn och andras, som behövde någon att prata med.

– Det här är något man bara läser om. Nu blev det verklighet. På något sätt har man känt att man lever lite i en skyddad bubbla på här på landet. Jag känner en stor tomhet, det är en stor chock.

Hon beskriver Carl Fredrikson som omtänksam. Senast de sågs var för några veckor sedan.

– Han var alltid så artig och trevlig. Sa alltid ”tjena Pernilla, är allt bra med dig?”. Det är inte alla i den åldern som frågar hur en vuxen mår, och som dessutom är intresserade av vad man svarar. Han var så genuin.

Grannar i chock

På lördagen var Björklinge ort i chock. Fritidsgården höll öppet för de ungdomar som ville komma och prata om det som har hänt. Även Svenska kyrkan höll extraöppet med anledning av det inträffade.

Flera grannar i närheten av brottsplatsen säger till Aftonbladet att de är chockade.

– Det känns så skrämmande och obehagligt att det händer så nära, säger en boende i området, som inte vill uppge sitt namn.

Oskar Johansson säger att han hoppas att folk kommer att minnas hans bästa vän som en person som alltid brydde sig om andra.

– Jag trodde aldrig att något sådant här skulle hända Carl, av alla människor.

ANNONS