Så minns vännerna och kollegorna Ingemar Odlander

Publicerad 2014-07-20

Bullrig och varm som människa. Energisk och drivande som journalist. Kollegorna beskriver Ingemar Odlander som en tv-gigant.

– Det är svårt att föreställa sig att en så kraftfull person har lämnat oss, säger SVT-profilen Anna Hedenmo.

Claes Elfsberg, nyhetsankare på Rapport:

– Han var en stor journalistisk förebild för mig. Jag lärde mig mycket av honom. Med tiden blev han också en väldigt nära vän. Det är otroligt ledsamt.

– Han hade ett förhållningssätt till nyheter och människor som gick ut på vara varsam med människorna som nyheterna handlade om.

Hur var han som person?

– Han var full av liv, även om det låter ironiskt att säga det nu när han precis har avlidit. Han var en bullrande människa som skrattade mycket. När någonting hände tände han på alla cylindrar, och han hade en förmåga att få människor med sig.

– Han fick andra att göra mycket mer än de trodde att de skulle klara av. Han var väldigt entusiasmerande.

Ewonne Winblad, som efterträdde Ingemar Odlander som chef för Rapport i SVT:

– Det är väldigt oväntat och chockartat måste jag säga. Han var en urkraft i journalistiken, och jag är häpen över att han slagits omkull på detta sätt.

– Ingemar formaterade Rapport på ett helt avgörande sätt. Han hade en sådan tyngd, både tack vare sin kunskap och sin personlighet. Ingen statsminister vågade backa när han kom.

Aftonbladets Staffan Heimerson, som bodde i Afrika samtidigt som Ingemar Odlander i mitten av 70-talet:

– Han var Sveriges televisions första korrespondent i Afrika. Han var reslysten och flitig. Tillsammans täckte vi inbördeskriget i Angola.

Anna Hedenmo, programledare för Aktuellt och Agenda i SVT:

– Det är väldigt sorgligt, och svårt att föreställa sig att en så kraftfull person har lämnat oss.

– Jag började på Rapport 1993. Då var han verkligen den centrala personen på redaktionen. Mycket kretsade kring honom. Han var kraftfull och hade gott omdöme. Han var en legend redan då.

Åke Wilhelmsson, journalist som arbetade tillsammans med Ingemar på Aktuellt:

– Han var en väldigt duktig och uppmuntrande kollega. Han var oerhört ambitiös. Jag minns särskilt hans röst, hans stämma var enorm. Den slog igenom alla vallar.