RFSL: Pride viktigare än någonsin

TT TT

Publicerad 2018-08-01

Pride-utsmyckning i Stockholm inför Europride 2018 – här en buss med prideflagga.

På många håll förbättras villkoren för hbtq-personer. Men på andra platser går det i motsatt riktning. Enligt RFSL är årets Europride viktigare än tidigare.

– Motståndet har blivit kraftfullt och synligt både i Sverige och i världen, säger förbundsordförande Sandra Ehne.

Stockholmsdelen av Europride smygstartade redan i fredags, men på onsdagskvällen sker den officiella invigningen på Östermalms IP.

– Hbtq-personer är fortfarande en utsatt grupp som lider av större psykisk ohälsa än heterosexuella. Många har fortfarande svårt att komma ut och det finns fortfarande fördomar. Vi behöver synas och höras, säger Emilia Wikström Melin, förste vice ordförande i Stockholm Pride.

Sandra Ehne som är förbundsordförande på Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) menar att Europride är viktigare än någonsin.

– Vi står inför ett ödesval för hbtq-politiken. Hbtq-personer har fler rättigheter i dag än tidigare och vi rör oss åt rätt håll, men motståndet har blivit väldigt kraftfullt och synligt både i Sverige och runt om i världen, säger hon.

SD oroar

Enligt Ehne är det framförallt Sverigedemokraternas ökade storlek som parti som oroar.

– Det handlar både om grundideologi och att det i SD:s politik saknas utrymme för mångfald. De har inte röstat för en enda reform som har förbättrat hbtq-personers vardag under den senaste mandatperioden. Deras riksdagskandidater stöttar inte en enda fråga som RFSL driver, säger hon.

TT har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Den viktigaste sakpolitiska frågan när det gäller hbtq i Sverige just nu är, enligt Ehne, den nya könstillhörighetslagen som riksdagen ska rösta om i höst. Lagen skulle innebära att transpersoner inte längre behöver genomgå en lång medicinsk bedömning och behandling för att få ändra sitt juridiska kön.

– Massa människor kan få rätt information i passet så att vardagen funkar.

Europride är en europeisk festivaltitel som Stockholm Pride och West Pride i Göteborg har ansökt om att få arrangera tillsammans 2018. Wikström Melin hoppas att det kan bidra till ett mer internationellt fokus. Till exempel gästas festivalen av flera internationella aktörer och människorättsaktivister från olika länder för att upplysa om hbtq-personers villkor utomlands.

– Det går framåt i många länder, men på vissa ställen går utvecklingen åt helt fel håll och där är det inte så lätt. Detta blir ett sätt att visa att vi stödjer varandra, säger Wikström Melin.

"Stora bakslag"

I länder som Tjetjenien, Azerbajdzjan, Egypten och Indonesien pågår strukturella förföljelser av hbtq-personer och organisationer. Enligt Ehne är det ofta auktoritära regimer som använder homofobi som ett verktyg för att legitimera sin egen makt.

– Det går också framåt i många länder, men det finns stora bakslag. I USA har till exempel Trumpregeringen ruckat tillbaka hbtq-reformer inklusive finansiering till organisering. Vi kan aldrig anta att något är klappat och klart eller vunnet, säger hon.

I dag finns ett 70-tal prideparader i landet. Lördagens parad i Stockholm väntas bli stadens största hittills med omkring 60 000 deltagare och 600 000 i publiken.

Följ ämnen i artikeln