Dödade sin familj – nu döms pappan för trippelmordet i Frölunda

Publicerad 2019-02-07

De två barnen och deras mamma hittades döda klädda i sina pyjamasar i hemmet i Västra Frölunda.

Pappan har erkänt att han dödat dem och berättat att han också försökt ta sitt eget liv genom att dricka tändvätska och klorin.

I dag dömdes mannen i Göteborgs tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt utredningen som gjorts är det psykisk ohälsa som ligger bakom pappans agerande.

– Det är det enda motivet som vi har hittat, polisen har grundligt undersökt den här familjen. Både ekonomiskt och kollat parternas kommunikation, det finns inget som tyder på någon annan motivbild för honom att göra detta. Förutom att han plötsligt drabbats av psykisk ohälsa, har kammaråklagare Helena Treiberg Claeson tidigare sagt.

Förklaringen: ”Djävulen var efter mig”

Fredagen innan han dödade sin familj hade han ansökt om skilsmässa från frun. Beslutet kom plötsligt, har kvinnans anhöriga sagt.

– Jag kände att djävulen var efter mig, och jag försökte separera från min fru för att det bara skulle vara jag kvar. Sedan gick jag och köpte en väska och gick och hämtade skilsmässopapper. Jag skrev på dem och berättade för min fru, har han berättat i förhör.

Sa att han skulle byta blöja på dottern

Mamman föreslogs få vårdnaden om barnen, men någon upplösning av äktenskapet hann det inte bli. Tidigt dagen efter, söndag 2 september larmade mannen själv polisen. Han greps i lägenheten i Västra Frölunda av polisen.

Kvinnan hittades strypt och de två barnen hade dränkts.

I förhör har han berättat att han sagt till sin fru att han skulle byta blöja på deras dotter. Sedan dränkte han henne.

– Så tog jag henne, och direkt jag var någon annan, har pappan sagt.

Bedöms ha allvarlig psykisk störning

I dag har tingsrätten i Göteborg fattat beslut. Han döms till tre fall av mord, straffvärdet bedöms vara livstid men mannen döms till rättspsykiatrisk vård eftersom tingsrätten anser att det är bevisat att han led av en allvarlig störning.

– Vi har ingen anledning att överklaga. Det var det här han ville och det var högst förväntat att han skulle dömas till rättspsykiatrisk vård, säger Tapio Kannianen, 38-åringens försvarare.

Tingsrätten har även bedömt att mannen ska betala skadestånd till offrens närmaste anhöriga.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att mannen skulle dömas till livstids fängelse.