Reportern: ”Det var ruskigt”

Publicerad 2015-10-23

Var på plats när nio dog i skolmassaker i Finland 2007

Sverige har hittills varit förskonade från attacker mot skolor.

Men i Finland har det inträffat flera gånger.

2007 dog nio personer i en attack i Jokela.

– Vi stod där tillsammans med föräldrar som försökte ringa in till sina barn. Men ingen svarade. Det var ruskigt, berättar Camilla Berggren som var reporter på plats.

Det var den 7 november 2007 som nio personer sköts ihjäl på en högstadie- och gymnasieskola i samhället Jokela i Tusby kommun i Finland. Enligt ett vittne kammade den 18-åriga gärningsmannen systematiskt igenom hela skolan i jakt på flera offer. Skottlossningen pågick i drygt två timmar.

Mytomspunnet

Camilla Berggren jobbade då som reporter i Finland och var en av de första på plats. 

– Det var väldigt mytomspunnet. Man åkte dit som journalist flera gånger efteråt för att försöka beskriva bygden. Och efter massakern kom flera hot mot skolor , mer eller mindre allvarliga, och skolor fick utrymmas. Många stod på tårna efteråt. Folk var rädda, säger hon till Aftonbladet.  

Mördaren gick mot vittne

Den 18-årig gymnasieeleven började skjuta vilt omkring sig mitt under en lektion på Jokelaskolan i Tusby.

Kim Kiuru, lärare på Jokelaskolan, berättade för Hufvudstadsbladet att han låste in eleverna i klassrummet innan han gick ut i korridoren för att se efter. I övre korridoren såg han 18-åringen komma gående mot sig. Gärningsmannen hade en pistol i handen och vrålande. Kim Kiuru sprang ut på gården och uppmanade eleverna att hoppa ut genom fönstret, som ligger på en och en halv vånings höjd.

"Det var kaotiskt"

Nio personer dog och flera elever och anställda flydde i panik.

– Det här var den första stora händelsen i Finland. Man var helt oförberedda och jag var på plats som journalist och stod utanför i åtta timmar. Det var kaotiskt, säger Camilla Berggren när hon berättar om händelsen 2007. 

Föräldar försökte ringa sina barn

Efter att ha skjutit mot elever och personal barrikaderade 18-åringen sig inne i skolbyggnaden och sköt därifrån mot poliserna utanför. Sedan satte han pistolen mot sitt eget huvud och tryckte av.

Förutom sig själv dödade han sex elever samt skolans rektor och sjuksköterska.

Vad hände när du var där och bevakade på plats?

– Det var chockartat. Det var ett stort mediauppåd och det tog lång tid innan man förstått vad som skett. Efteråt hölls kyrkan i närheten öppet. Där ordnades möten och debriefing, säger Camilla Berggren.

Nytt attentat

1998 dog två personer i en skolskjutning på Raumanmeri­skolan och den 23 september 2008 skedde en ny skolskjutning i Finland. Den här gången på en yrkeshögskola i Kauhajoki. Elva personer sköts till döds, bland dem gärningsmannen som begick självmord.

– Då hade polisen lärt sig. De spärrade av hela skolan och betedde sig betydligt mer proffsigt

Året innan stod vi där tillsammans med föräldrar som försökte ringa in till sina barn. Men ingen svarade. Det var ruskigt, berättar Camilla Berggren.

Följ ämnen i artikeln