Reinfeldt hoppfull om ett besök i Sverige av Obama

Publicerad 2013-08-30

Fredrik Reinfeldt under sitt tal på moderaternas ungdomsförbunds stämma i Gävle.

GÄVLE. Barack Obamas besök i Sverige hänger fortfarande löst.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt i dag besökte Gävle så var han ändå hoppfull.

– I Washington har man i dag sagt att med vad man nu vet så förändrar man inte presidentens planer på att åka till Stockholm, säger han.

När Moderata ungdomsförbundet i dag höll arbetsstämma i Gävle fick deltagarna bland annat lyssna på ett tal av partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt. Han tog bland annat upp den svåra situationen i Syrien. Efteråt mötte han ett samlat pressuppbåd.

– Det är naturligtvis en helt avskyvärd användning av kemiska stridsmedel vi ser. Men vi vill få det konstaterat, även om vi sett bilderna på angripna och döda barn. Vi vill ge möjlighet till de observatörer som finns på plats att fullfölja sitt arbete. Det talas om att de ska avsluta det i morgon. Det är viktigt att kunna konstatera att användningen förekommit och föra in det i FN-systemet, säger Reinfeldt.

”Viktigt hävda demokratin”

De senaste dagarna har det diskuterats om USA och en del andra länder ska ge sig in militärt i Syrien. Men Reinfeldt ser hellre att man fortsätter på det politiska spåret.

– Sverige tycker att vi i alla fall ska fullfölja FN-spåret för det möjliggör för världssamfundet att stå samlat. Det är också viktigt att hävda diplomatin och politikens arbetsmetoder före militära maktmedel. Det ger sällan de resultat man har avsett, säger han.

Daglig genomgång

Situationen i Syrien hotar också Barack Obamas besök i Sverige i nästa vecka. Men enligt statsministern så har man ännu inte fått några signaler på att mötet ska ställas in.

– I Washington har man en daglig genomgång där man ofta nämner vad som ska hända de närmaste dagarna. Där har man i dag sagt att med vad man nu vet så förändrar man inte presidentens planer på att åka till Stockholm och sedan Sankt Petersburg. Men jag tror att alla förstår att rimligen måste vi följa utvecklingen kring Syrien. När det gäller USA:s president kan saker alltid komma att ändras med kort varsel, säger han.

På sitt besök i Sverige ska president Obama besöka bland annat synagogan i Stockholm.

– Amerikanarna har en stark vilja att uppmärksamma Raoul Wallenbergs stora betydelse vilket vi glädjer oss år. Han är hedersmedborgare i USA och en av de svenskar som gjort mest av egen kraft för mänsklighetens utveckling.

Till KTH

Dessutom ska Obama göra en avstickare till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Det handlar om vårt gemensamma intresse av att en växande ekonomi ska förenas med mer av förnyelse energi och lösningar som minskar klimatpåverkan. Det är viktigt i ljuset av att Sverige och USA är exempel på länder som har sjunkande utsläpp med klimatgaser.

Följ ämnen i artikeln