De blev årets unga stockholmsföretag

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-04-03

Knytbara handdukar gjorde Taoru Towel till årets Unga Företagare i Stockholm.

– Det känns så klart helt fantastiskt, säger vd:n Vendela Östlund, student på Jensen Gymnasium. Först vann vi den inbördes tävlingen på vår skola, och då vågade vi hoppas på en vinst här också.

Årets unga företagare från Stockholm heter Taoru Towel.

Idéen till företagets produkt – en knytbar handduk – fick Jade Lund under en tämligen bekant vardagssituation.

– Jade, som har ansvaret för marknadsföringen, tyckte att det var väldigt besvärligt att föna håret i en vanlig handduk, förklarar Vendela. Den vanliga handduken ville inte sitta kvar och när hon tog på sig en badrock blev det för varmt. Så hon fick idén till en handduk med en ögla på ena långsidan som du knyter fast. En blandning av en handduk och badrock, helt enkelt.

Uppskattad monter

Responsen på de unika handdukarna har varit överväldigande. Och under Våga Vara Ung-mässan bestämde sig Taoru för att på tydligast möjliga sätt visa exakt hur bra handdukarna fungerar.

– Alla i vår monter hade en handduk på sig och det gjorde ju folk intresserade, skrattar Vendela. Det kom fram folk och filmade, intervjuade oss och vi träffade mängder av inköpare, företagare och kunder. Alla var väldigt positiva.

Nästa steg

Med den senaste vinsten som en fjäder i hatten, gör sig Taoru Towel redo att representera Stockholm när Sveriges bästa UF ska koras på SM i maj.

– Det har ju blivit en bekräftelse på att det vi gör uppskattas, så visst vågar vi hoppas på att vi vinner där också.

SM-vinnaren får åka vidare till Europafinalen i London. Men Vendela och hennes partners har redan siktet inställt bortom tävlingar och mässor. I egenskap av ett UF måste Taoru Towel avvecklas efter ett år. UF är ingen riktig företagsform, utan framförallt ett pedagogiskt redskap. Det är dock vanligt att ett UF startas igen som ett aktiebolag eller handelsbolag. Med bara några månader kvar till examen har även Vendela och hennes partners planer på att starta igen, efter att gymnasiet ligger i backspegeln.

– Vi har absolut planer på att fortsätta efter gymnasiet. Just nu har vi kontaktat några spa anläggningar och det har varit väldigt intresserade av handduken.

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln