Familjekillen blev misstänkt terrorist

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2010-12-13

Taimour, 28, från Tranås är den misstänkte självmordsbombaren – här är hans historia

TRANÅS/STOCKHOLM/LUTON. Taimour Abdulwahab, 28, misstänks vara den förste självmordsbombaren i Sverige.

Han kom hit som tioåring och kom snabbt in i det svenska samhället.

Men något hände. Taimour blev religiös – och arg.

Här är berättelsen om terroristen från Tranås.

Tidigt i går morse kom polisen till lägenheten i centrala Tranås. Därinne fanns Taimour Abdulwahabs familj. Redan i förrgår kväll visste de att en bil som står registrerad på Taimour hade exploderat på Drottninggatan och att en man sprängt sig själv till döds en bit därifrån. Men de hade inte fått någon information från polisen och de var utom sig av oro.

Polisbilarna stod uppradade på parkeringsplatsen och utanför väntade den samlade mediekåren. Då hade utländska medier redan pekat ut Taimour som den skyldige och polisen bekräftat det som alla redan pratade om – den misstänkte självmordsbombaren kommer från lilla Tranås.

Kom från krigets Irak

Han kom till Sverige som tioåring 1992, från Bagdad i Irak som först genomlidit ett långt och blodigt krig med Iran och på nytt låg i krig med grannlandet Kuwait. Han kom tillsammans med sin mamma, pappa och storasyster och hamnade i Tranås, där det verkade som om han smälte in lätt. Han spelade basket, gick hem hos tjejerna och tyckte mycket om att vara med sin familj, enligt vänner.

De som umgicks med honom i grundskolan beskriver dock en kille som emellanåt hamnade i trubbel.

– Taimour hamnade i mycket skit och slogs mycket, men han lugnade ner sig i perioder. Under den hårda ytan var han en schyst och bra kompis. Jag har senare tänkt att han nog hade svårt att hitta sin plats i det svenska samhället, säger en gammal vän.

Alla är överens om hur Taimour mognade och blev lugnare under gymnasiet. Han gjorde inte mycket väsen av sig och beskrivs som en familjekille. Han deltog i fester som de andra tonåringarna och var populär. Många säger att han verkade ha gott självförtroende.

Goda omdömen från lärare

Han gick naturvetenskaplig linje och hade bra betyg.

– Han var duktig i skolan och var en bra kille, säger hans klassföreståndare från gymnasiet.

En annan lärare säger:

– Han var över medel. Han talade utmärkt svenska och hade inga konstigheter för sig. Han var en vanlig, hederlig person med många vänner. Jag kan bara inte fatta detta.

En kvinna som gick i samma klass beskriver honom så här:

– Gud vad trevlig han var: glad, lättsam, inga konstigheter. Jag märkte aldrig att det skulle vara något konstigt med honom.

Andra beskriver att han hade en hård vilja, stod upp för sig själv och sina vänner på ett ovanligt principfast sätt. Något som ibland ledde till konflikter.

– Han hade svårt att erkänna när han hade fel, säger en skolkamrat.

Senast gymnasiekamraten träffade Taimour var för fyra år sedan på hans arbetsplats, en industri i Tranås, när Taimour var där för att söka jobb. Precis som alla andra säger han sig vara chockad över att skolkamraten misstänks för terrordåd, men tillägger:

– Det förvånar mig ändå inte att han hamnade i nån skit.

Pluggade vidare i England

Efter gymnasiet ville Taimour bli sjukgymast. Han sökte och kom in på universitetet i Bedfordshire och flyttade till England 2001.

Många av de gamla kompisarna förlorade kontakten med Taimour efter gymnasiet.

– Vi tappade kontakten när han flyttade till England, men jag har hört att han senare blev mer och mer religiös.

En annan säger:

– Under skoltiden uppfattade jag inte att han var mer religiös än andra.

Men faktum är att Taimour Abulwahab hade börjat intressera sig för radikal islamism och hans aktivitet på internet visar att intresset så småningom verkar ha upptagit det mesta av hans tankar.

Chockad av beskedet

I ett slitet lägenhetskomplex några minuters gångväg från Bedfordshireuniversitetet i Luton finns en adress där Taimours fru har varit registrerad.

Den mörkblå heltäckningsmattan som löper genom trapphus och korridorer är kraftigt nersmutsad. I entrén ligger en hög med brev, adresserade till hyresgäster som försvunnit. En av de boende i fastigheten, en kvinna i 25-årsåldern, blir chockad när hon får veta vad som har hänt i Stockholm.

– Det känns så märkligt att han skulle göra något sådant här. Jag kan inte tro det, säger hon.

Hon berättar att hon ser Taimour och hans fru som vänner. Framför allt frun som hon brukade umgås med så länge de bodde kvar.

– Hon är levnadsglad. Älskar livet och har alltid ett leende över. Jag blir chockad när jag hör det här. Undrar om hon visste? Hon kan inte ha vetat. Hon var alltid så pigg och på bra humör.

Hon beskriver att även Taimour alltid hälsade, var glad och hjälpsam.

– Jag visste ju att de kom från Sverige och när jag kom hit som student från Frankrike fick de mig att känna mig välkommen. Han hjälpte mig att bära och de bjöd in mig på lunch och middag.

Hon berättar att hon träffade Taimours fru för bara några dagar sedan och fick intrycket att allt var bra.

– Han var alltid så fin med barnen. De har ju precis fått en liten. Jag tänker på dem nu, på barnen. Att de ska växa upp utan pappa. Hon måste vara förkrossad, jag ska nog försöka ringa henne senare, säger kvinnan som bodde granne med familjen tills de tidigare i år flyttade till en fastighet längre bort.

15 procent är muslimer

Luton har 185 000 invånare och domineras av gamla fabriksbyggnader. Staden förstördes av tyskt bombardemang under andra världskriget och byggdes upp under 60- och 70-talen. Under

åren har i tur och ordning invandrare från Irland, Skottland, Karibien, Asien och Östeuropa sökt sig till Luton. Enligt statistik från 2005 är 61 procent av befolkningen etniska britter. 15 procent är muslimer.

För några år sedan utnämndes Luton till Storbritanniens ”uslaste stad”, men orten har ett ännu värre epitet. Luton, fem mil norr om London, kallas ”terrorismens näste”.

Här rekryterar grupper inom al-Qaida ständigt nya anhängare.

En Lutonbo berättar för Daily Telegraph hur nätverkens utsända, ”extremistiska predikanter” ofta besöker stadens moské för att dela ut flygblad och träffa nya unga män.

”De säger: titta på dina bröders och systrars lidande, du ska slåss utomlands.”

Männen utbildas delvis i Luton, men skickas också på träningsläger, bland annat till Pakistan.

Luton har bevisligen även fungerat som samlingspunkt för förberedelser inför attentaten.

Den 7 juli 2005 visade övervakningskameror från Lutons tågstation hur fyra män parkerade, tog på sig ryggsäckar och satte sig på tåget in till London.

En timme senare sprängdes tunnelbanevagnar och bussar av fyra självmordsbombare. 56 människor dog och 2 000 personer skadades.

Upprörd över kopplingen

När en butiksinnehavare i området får reda på att den misstänkte självmordsbombaren i Stockholm har kopplingar till staden, suckar han tungt.

– Nej, inte Luton igen. Att vi ska kopplas ihop med något sådant här en gång till. Det kommer att bli jobbigt, säger han.

En muslimsk kvinna som bott granne med Taimour och hans fru reagerar på samma sätt.

– Det här kommer att göra det ännu svårare för oss muslimer. Folk kommer att säga ”Varför kommer ni till Europa om ni inte vill vara här?”, men de måste förstå att alla är ju inte sådana. De flesta av oss skulle aldrig göra något sådant, säger hon.

Taimours fru kommer också från Sverige och har sina rötter i Mellanöstern. De gifte sig 2004, samma år som Taimour utexaminerades från universitetet. 2006 fick paret sin första dotter. Två år senare föddes deras andra dotter och i somras fick de en son.

Annonserade efter en fru

Ett tecken på Taimours alltmer extrema religiösa livsstil är den kontaktannons som han lagt upp på internet innan hans tredje barn föddes. På en dejtingsajt för muslimer söker han en andra hustru:

”Jag är gift sedan 2004 och har två flickor. Jag vill gifta mig igen och skulle gärna vilja ha en stor familj. Min fru har gått med på detta. Jag letar efter en praktiserande muslim, sunni, som älskar barn och vill tillfredsställa Allah framför mig. Ekonomiskt har jag det ok. Jag kan inte säga att jag är rik men, tack gode gud, heller inte fattig. När jag har pengar över ger jag till dem som behöver. Det är likväl viktigt att du inte har någonting emot det. I framtiden vill jag flytta till ett arabiskt land och slå mig ner där”, skriver han.

Vänner beskriver också hur Taimour lät sitt skägg växa.

Träffade sina föräldrar

För cirka fyra veckor sedan återvände han till Tranås – utan sin fru och sina barn. En nära vän beskriver att han under den senaste tiden i England försörjt sig på att sälja mattor.

Exakt vad han har gjort under veckorna i Sverige, förutom att köpa den bil som exploderade i Stockholm i förrgår, är oklart.

I fredags var han på besök i föräldrahemmet. På lördag morgon satte han sig i bilen och körde mot Stockholm. I det hotmeddelande som polisen tror att han skickade strax före den första explosionen bad han sin familj om förlåtelse.

– Jag kan inte förstå varför han har gjort så här. Vi kom från ett krig till Sverige, vi har fått allt här. Hur kan man göra så här mot Sverige? Han har växt upp här och hade många vänner. Det här är helt oacceptabelt och jag tar starkt avstånd från det. Det här hade inte varit acceptabelt i Irak heller, säger den nära vännen till familjen.

Vännerna är oroliga

I förrgår berättade Taimours familj för Aftonbladet om sin oro och frustration.

Enligt dem fick de ingen information av polisen under kvällen och natten efter explosionerna.

När poliserna i går vid 19-tiden lämnade familjens bostad valde de att inte tala med pressen.

Många i Taimours närhet är oroliga för de hätska stämningar som piskats upp efter attentatet.

– Jag kommer inte att kunna visa mig ute. Alla vet ju att vi står varandra nära, säger vännen.

Samtidigt som han är chockad och ledsen är han arg på Taimour.

– Vem gör så här i ett land som tagit så väl hand om en? Är det här tacken? säger han.

Han kan inte förstå att mannen bakom nyhetsrubrikerna är samme man som han har känt sedan tiden i Irak.

– I dag (i går) skulle ha varit hans födelsedag, det är det enda jag kan tänka på.

Hur mår hans familj?

– De är jätteledsna.

I hotmeddelandet säger den misstänkte att han lurat sin familj när han sa att han åkte till Mellanöstern för att tjäna pengar.

”Jag åkte för jihad”, säger han.

På bilder som verkar vara tagna i våras poserar Taimour vid en dalgång i Jordanien nära Döda havet. Vem han träffade där eller vad han egentligen sysslade med är oklart– men ordet jihad betyder heligt krig på arabiska.

Ingen vet vad han har gjort

Den nära vännen till familjen säger att ingen av de närmaste kände till de terrorplaner som polisen misstänker att Taimour försökte sätta i verket, när han sprängde sig själv till döds i förrgår.

Han vet heller inte exakt vad han har haft för sig under veckorna i Sverige.

Varken han eller vännerna verkar över huvud taget ha haft särskilt stor insyn i Taimours liv utomlands. De känner inte igen den kille som lämnade Tranås efter gymnasiet i den arge extremist som talar i hotmeddelandet till Säpo och TT.

”Han hade förändrats”

En sak är alla gamla vänner överens om – något måste ha hänt i England.

– Han måste ha träffat några där som lurat honom eller indoktrinerat honom, säger vännen.

En gammal kompis från Tranås sätter ord på förändringen:

– När han flyttade till London blev han annorlunda. När han kom på besök i Tranås ville han inte prata med folk och gick inte ut lika mycket som förut. Jag tänkte att han hade förändrats, han kanske inte trivdes med folk. Han ville inte prata mer än korta stunder.

Intresset för islam ska Taimour, enligt vännen, haft med sig från familjen, men han är övertygad om att Taimour träffade islamister i England som påverkade honom att bli mer och mer radikal.

– När han bodde i Sverige pratade vi aldrig om religion. Första gången jag såg honom och hans fru hade hon ingen slöja. Andra gången, runt 2008, när jag såg dem, hade hon det.

Berättade han vad han gjorde i England?

– Nej. Han sa att han jobbade med datateknik, men jag trodde aldrig på det. Man ser på folk när de ljuger, jag märkte att något inte stämde. Jag tror att han skämdes för att säga var han jobbade.

Följ ämnen i artikeln