Klubbarrangörer är kriminella

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På Stockholms gator pågår sedan ett decennium en infekterad konflikt. I ena ringhörnan: Stockholms stad och dess städpatruller. I den andra: mindre kulturarrangörer och deras affischerare.

Den ena aktören vill verka mot vad de upplever som en ”förfulning av våra offentliga rum” och den andra vill marknadsföra sina evenemang, alltifrån klubbar och konserter till teaterföreställningar.

Före jul proklamerade Stockholms stad en ny offensiv mot det ”olagliga affischerandet”, något som nu har börjat märkas: affischer tas ner efter bara några timmar och fler och fler affischerare har åkt fast och fått sig tusen kronors böter i handen.

Föreningar som har tilldelats kulturbidrag ska nu dessutom få dessa indragna om de affischerar och kommunala lokaluthyrare kommer att skriva in klausuler mot affischering i sina hyreskontrakt. Den kompensation, i form av 100 lagliga affischplatser som ska upp nån gång i vår, är visserligen bra, men långt ifrån tillräckligt. För det var ju detta med att vi bor i en huvudstad och inte i tja? Malm­köping.

Det är ju just de där affischerna som visar att i den här stan händer det faktiskt något. Att en massa människor, nästan alltid på ideell basis jobbar (ursäkta ordvalet) skiten ur sig för att förse sig själva och oss andra med lite kultur.

Och huruvida affischerna som visar på utbudet bidrar till att göra det offentliga rummet snyggt eller fult, är för­stås en ytterst subjektiv upplevelse.

När Mikael Söderlund (m) säger att ”vi ska se till att hålla vår stad vacker” talar han säkert från hjärtat, han tror nog – i sann Skönhetsrådsanda – att det finns något som är

objektivt snyggt. Men att han därmed skulle vara det offentliga rummets försvarare är självfallet rent hittepå.

Har du råd går det nämligen alldeles utmärkt att klä in hela tunnelbanetåg med ditt budskap, inga problem att bombardera tunnelbana, buss, torg, så länge du har cash. Men om du inte har det?? skall jag härmed döpa dig till Kriminell.

Jennie Dielemans

Följ ämnen i artikeln