"Om domen står sig måste lagen ses över"

Jonas Dagson/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-10-25

"Lagstiftningen som vi har borde räcka för att angripa andra symboler än hakkors", säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Medlemmar ur nazistiska NMR frias från hets mot folkgrupp i samband med demonstrationer vid Bokmässan i Göteborg 2017.

– Om den här domen står sig så behöver absolut lagstiftaren se över lagstiftningen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Av de 16 NMR-anhängare som stod åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp efter demonstrationen 2017, dömdes fem på fredagen i Göteborgs tingsrätt för våldsamt upplopp medan samtliga friades från hets mot folkgrupp.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders hoppades att tingsrätten skulle tolka lagstiftningen vidare än tidigare domstolar gjort.

– Vi är besvikna över domen. Vi hade hoppats att domstolen skulle gå på åklagarens och vår linje och fälla, säger John Stauffer, chefsjurist vid organisationen.

"Lagen borde räcka"

Åklagaren hade en bred infallsvinkel i åtalet där han ville att rätten skulle bedöma den samlade delen av uniformsliknande klädsel, sköldar, fanor, plakat, tal och utrop, samt symbolen tyrrunan som NMR använder, för att fälla personerna för hets mot folkgrupp. Tingsrätten gör bedömningen att allt detta sammantaget inte tydligt kan förknippas med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen, och att det inte är bevisat att tyrrunan är så starkt förknippad med idéer om rasöverlägsenhet och rashat att användandet kan bedömas som hets mot folkgrupp.

– Jag tycker det är bekymmersamt. Om den här tolkningen håller i högre rätt har vi en lagstiftning som förbjuder hakkorset, men samtidigt tillåter andra handlingar som är nutida, men på samma sätt ger uttryck för den nationalsocialistiska ideologin om raser och rasöverlägsenhet, säger John Stauffer och fortsätter:

– Om den här domen står sig så behöver absolut lagstiftaren se över lagstiftningen så att det blir ett effektivt arbete mot rasism och hat och hot. Men jag menar att den lagstiftningen som vi har borde räcka för att angripa andra symboler än hakkors.

"Nu är det status quo"

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, anser att det är för tidigt att säga vad domen har för betydelse för en nazistisk organisation som NMR.

– Det handlar inte om att nu så förändras allting, utan nu är det status quo. Jag ser det som att situationen fortsätter som den var innan. Tyrrunan är deras varumärke, där kommer de att fortsätta som tidigare.

Han anser att debatten borde lyftas från att handla om främst NMR till vit makt-miljön i ett större perspektiv.

– Ibland kan det vara att vit makt-miljön reduceras till NMR. Det är viktigt att säga att det finns andra organisationer inom vit makt-miljön, samt de som inte anslutit sig till någon traditionell organisation men som finns i vit makt-miljön på nätet och tar till sig av propagandan. Det är viktigt att höja blicken och se även den majoritet i vit makt-miljön som inte är organiserade i traditionell mening, säger Jonathan Leman.

ANNONS