Svampsmitta hotar bananerna i Sydamerika

Publicerad 2019-10-08

Ett av Sydamerikas viktigaste livsmedel och exportvaror hotas av Panamasjukan.

Svampsjukdomen utplånar alla bananer som kommer i sin väg, och gör marken obrukbar i decennier.

– Vi förlorar ett livsmedel som vi behöver för att överleva, säger bananodlaren Fernando Rodriguez till SR.

Panamasjukan upptäcktes på 1950-talet och fick namnet av landet där den upptäcktes. Senare har den främst härjat i Asien, Afrika och Australien.

Svampsmittan gör att bladen gulnar och hela plantan torkar ut. Och när den väl tagit över en plantage kan det ta 30 år innan marken är brukbar igen. Den betraktas som ”världens största hot mot bananproduktionen”, enligt FN.

Viktig exportvara

Nu utgör Panamasjukan ett allvarligt problem i Colombia, där 175 hektar bananfarm satts i karantän, enligt FN. Man befarar att banansjukdomen ska sprida sig i landet och till övriga Latinamerika. Equador, Brasilien, Costa Rica, Mexico och Colombia är bland de tio största bananexportörerna i världen.

”Spridning skulle ha förödande effekt för lantbrukare och deras familjer”, skriver FN-organet FAO.

Det är framförallt Cavendish-bananen som drabbats, som är den dominerande banansorten som exporteras till EU och Sverige.

När plantager stängs ner får de uppsagda plantagearbetarna inte jobba någon annanstans, eftersom Panamasjukan kan spridas genom skor, kläder, bilar eller i vatten, rapporterar Sveriges Radios latinamerikakorrespondent.

”Ni svenskar äter bananer som mellanmål”

Bananen är livsviktig för Colombia – både som exportvara och livsmedel.

– Ni svenskar äter väl mest bananer som mellanmål eller dessert. Men vi förlorar ett livsmedel som vi behöver för att överleva, säger Fernando Rodriguez, ordförande för småbrukarnas organisation i Mingueo, Colombia, till Sveriges Radio.

Följ ämnen i artikeln