Svedalabo får böter – efter 37 år

Publicerad 2019-09-29

Arkivbild. En annan bilskrot.

Striden om skrotet på tomten har rasat sedan början av 1980-talet.

Nu har en markägare i Svedala kommun till slut dömts till böter för att han struntat i att röja, rapporterar Skånska Dagbladet.

Det handlar om flera hus i förfall på en tomt garnerad med gamla bilar och bildelar, bråte, gamla husvagnar, byggavfall och även farligt avfall.

Grannarna i Svedala kallade tomten ett skrotupplag redan i början av 1980-talet. Sedan dess har striden rasat om att tvinga markägaren, en man som idag är i 60-årsåldern, att röja upp.

År 2012 beslutade bygg- och miljönämnden i Svedala att han fick tre månader på sig att få bort allt. För att understryka allvaret sattes ett vite på 20 000 kronor för varje månad skrotet fanns kvar..

Sedan dess har det inte hänt någonting. I alla fall inte på tomten. Kommunen och mark- och miljödomstolen har processat. Det slutade med delgivning överlämnad med hjälp av polis i januari förra året, skriver tidningen.

I februari 2019 inspekterade kommunen platsen och konstaterade att inget skett. Då beslutade man också att kräva in vitet.

60-åringen, som bestrider alla krav, hävdar dels att han är sjuk men också att fordonen ska renoveras och att han har rätt att ställa upp dem på sin egen mark. Han påpekar också att han städat så mycket han orkat.

Några vitespengar har hittills inte betalats och domen från mark- och miljödomstolen kan överklagas.

Läs också: