40-åringar ska erbjudas hälsosamtal

Publicerad 2019-09-25

Samtal ska framöver erbjudas i Skåne för att förebygga sjukdom. Arkivbild.

Nästa år ska Skåne testa förebyggande hälsosamtal med 40-åringar på tio vårdcentraler.

– Vi måste arbeta mer förebyggande för att möta de utmaningar sjukvården står inför, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Förebyggande hälsosamtal har tidigare testats på andra ställen i landet, bland annat i Jönköpings län. Där har man sett att det lett till att folk blir friskare och lever längre. Därför ska detta nu testas i Skåne. Med start nästa år ska först samtliga 40-åringar vid tio vårdcentraler i Skåne att kallas till samtal.

– Faller det väl ut kommer vi kalla samtliga 40-åringar i Skåne. I steg tre och fyra kallas sedan alla 50-åringar och alla 60-åringar, säger Gilbert Tribo.

Vilka vårdcentraler det gäller är ännu inte fastställt, men flera har anmält intresse. De kommer att vara spridda i länet och finnas på större och mindre orter, samt i olika typer av socioekonomiska områden.

– Det kan vara så att det här funkar bättre på vissa ställen än på andra och då får vi titta på varför, säger Gilbert Tribo.

Personer i riskzonen

Inför samtalen kommer en enkät att fyllas i, där man får svara på frågor om vanor kring bland annat motion, kost, rökning och alkohol.

– Utifrån enkätsvaren samtalar man om riskfaktorer och vad man kan göra själv samt vad sjukvården kan hjälpa en med. Folk uppskattar den uppmuntran och man upptäcker även personer i riskzonen, säger Gilbert Tribo.

Förhoppningen är att projektet ska vara i full drift om tre till fyra år. Då kommer alla skåningar att kallas när de fyller 40, 50 och 60.

– Vi står inför stora utmaningar i och med att fler blir äldre och detta är ett sätt att möta dessa utmaningar och gör att fler tar mer ansvar för sin egen hälsa, säger Gilbert Tribo.