Regeringen går vidare med säkra länder-lista

TT

Publicerad 2020-01-31

Sverige ska ha en säkra länder-lista för att kunna snabbavvisa asylsökande som uppenbart saknar asylskäl.

Regeringen siktar på en proposition i höst.

– Det här är angeläget för oss, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Han tog på fredagen mot ett utredningsförslag som innebär att regeringen ska bemyndiga Migrationsverket att upprätta en lista över säkra ursprungsländer.

Johansson pekar ut Georgien som ett land som borde vara aktuellt för att stå på en sådan lista, liksom länder på västra Balkan.

– Det rör sig om några tusen ärenden från sådana länder som man typiskt sett kan komma att stå på en sådan lista, säger han.

Problem med ligor

Förra året behandla Migrationsverket 1 160 asylansökningar från Georgien. Bara en fick bifall.

– Väldigt mycket tid och kraft på Migrationsverket går åt att hantera de här asylansökningarna, säger Johansson.

Han pekar också på att Sverige har problem med georgiska stöldligor.

– Man har kunnat använda tiden man varit här till att begå den typen av brott. Det är inte acceptabelt, säger Johansson.

Under tiden en asylansökan behandlas har den sökande inte bara rätt att vistas i landet, utan får även hjälp med kost och logi.

Genom att upprätta en lista över säkra ursprungsländer får Sverige, enligt EU-reglerna, möjlighet att snabbehandla fler asylärenden än i dag.

Snabbehandlingen innebär att en asylsökande inte har rätt att stanna i landet ända tills en överklagan av ett avvisningsbeslut prövats i migrationsöverdomstolen. Avvisningen ska i stället kunna verkställas så fort migrationsdomstolen tagit ställning till inhibition, det vill säga om en avvisning ska avbrytas.

Johansson bedömer att handläggningstiden fram till avvisning som i dag tar flera månader kan kortas ned till runt en månad. Han räknar med att det leder till att antalet asylansökningar från berörda länder kommer att sjunka.

Ser inga risker

Många EU-länder har i dag listor över säkra länder, vilka bygger på EU:s asylprocedurdirektiv. Sverige har dock haft ett eget system för uppenbart ogrundade asylansökningar, som enligt Johansson har fungerat bra.

Men i juli 2018 stramade EU:s domstol åt Sveriges möjligheter till snabbvisningar betydligt. Enligt domstolen måste Sverige använda sig av säkra ländersystemet.

Utredaren Ingela Fridström ser inga rättssäkerhetsrisker med det systemet, eftersom asylsökande fortfarande får en individuell prövning.

Ett land ska, enligt EU-direktivet, kunna betraktas som säkert om det utifrån ett demokratiskt system och allmänna politiska förhållanden framgår att det inte förekommer förföljelse, tortyr eller förnedrande bestraffning. Det får inte heller finnas hot på grund av urskillningslöst våld i en väpnad konflikt.

ANNONS