Mueller lugn under polemisk maratonutfrågning

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2019-07-24

Onsdagens upphaussade utfrågning av Rysslandsutredaren Robert Mueller utvecklades till en sju timmar lång strid mellan demokrater och republikaner i USA:s representanthus. Huvudpersonen själv försökte ducka polemiken men försvarade sitt eget arbete.

– Utredningen är inte en häxjakt, slog Mueller fast.

Det krävdes ett hot om stämning för att få den tillknäppte Rysslandsutredaren Robert Mueller att inställa sig i representanthuset. Väl där väntade en sju timmar lång maratonutfrågning som började i justitieutskottet och slutade i underrättelseutskottet.

Demokraterna hoppades få ny ammunition att använda mot president Trump. En förhoppning Mueller omgående försökte grusa.

– Som jag sagt tidigare så är rapporten mitt vittnesmål, och jag kommer att hålla mig till vad som står i den.

Politiskt och polemiskt

Men kongressledamöterna lät sig inte nöjas med detta besked. Redan i inledningsanförandena framstod utfrågningen som en partipolitisk strid.

– Värst av allt är bristen på lojalitet mot vårt land. Det är vad som står på spel, nästa val, och valet efter det. Inget mindre än vår demokrati, sade underrättelseutskottets demokratiske ordförande Adam Schiff.

– Allt det här är politisk teater från Demokraternas sida, replikerade republikanen Devin Nunes.

Medan demokrater öste beröm över Muellers integritet gick republikaner stundtals hårt åt utredaren, vars arbetsmetoder en av dem beskrev som "oamerikanska".

"Inte en häxjakt"

Mueller själv såg stundtals trevande men för det mesta oberörd ut. Han besvarade laddade och ofta ledande frågor genom att hänvisa till sin rapport eller med ett: "Jag kan inte uttala mig om det."

Andra gånger blev genmälet ett enstavigt "ja", "nej" eller "sant". Som när en demokratisk kongressledamot frågade om det stämde att han under två år försökt få Trump att vittna, och att presidenten vägrat.

– Sant, svarade Mueller.

Enligt CNN undvek eller avböjde Mueller att besvara frågor vid 206 tillfällen under dagen. Dock tog Rysslandsutredaren tillfället i akt att dementera ett ofta upprepat påstående från Trump.

– Utredningen är inte en häxjakt, sade Mueller inför underrättelseutskottet.

Rysk påverkan

Mueller upprepade rapportens slutsats att Ryssland på ett "svepande och systematiskt vis" försökte påverka presidentvalet 2016 till Trumps fördel. Däremot kunde utredningen, förklarade Mueller, inte visa att någon medarbetare knuten till Trumps valkampanj medverkat till påverkansförsöken.

Angående den del av rapporten som är direkt knuten till Trump – de påstådda försöken att hindra rättvisans gång genom att försvåra utredningens arbete – slog Mueller fast att Trump försökt få honom sparkad. Däremot ville han inte anklaga presidenten för att ha brutit mot lagen.

– Baserat på justitiedepartementets riktlinjer och rättvisans principer kom vi fram till att vi inte kunde avgöra om presidenten begått brott, sade Mueller.

Trump tillfreds

President Trump själv har hävdat att utredningen helt frikände honom. Något som Mueller – med ett entydigt "nej" – i dag dementerade.

Mueller fick även frågan om det var rättvisande att påstå att Trump i sina skriftliga svar till utredningen inte alltid var sanningsenlig.

– Generellt, svarade Mueller.

Själv beskriver dock presidenten, som inför onsdagen var tydlig med att han inte tänkte följa utfrågningen, dagen som en seger.

– Vi hade en väldigt bra dag, säger Trump.

PODD: Om Mueller-utredningen och hur den påverkar Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Donald Trump och Mueller-utredningen, och försöker reda ut hur den påverkar hans chanser i valet 2020.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen