Strömavbrott lamslog Älvsbyn – tusentals blev drabbade

Publicerad 2024-01-04

Över 4 000 hushåll i Älvsbyn drabbades under natten till torsdagen av ett omfattande strömavbrott.

Till följd har hela samhället lamslagits och en krisledning har dragits igång av kommunen.

– Det är jätteobehagligt. Vi har försökt nå ut till de som är drabbade men det är svårt, säger kommunchef Anna Lindberg till SVT Norrbotten.

Vid 15-tiden var strömavbrottet löst och elen till Älvsbyn tillbaka.

SVT Norrbotten rapporterar om ett lamslaget Älvsbyn med helt öde gator och stora problem där bland annat bensinpumpar och trygghetslarm inte fungerar till följd av strömavbrottet.

Kommunen har dragit igång en krisledning med brandstationen som samlingspunkt. Det stora problemet är i nuläget trygghetslarmen som inte fungerar.

– Det är jätteobehagligt. Vi har försökt nå ut till de som är drabbade men det är svårt. Om möjligt ta kontakt med dina anhöriga, säger kommunchef Anna Lindberg till SVT Norrbotten.

– Vi har reservaggregat på äldreboenden, i kommunhuset och biblioteket dit kommuninvånare kan komma för att värma sig.

Även hemtjänsten i Älvsbyn har tvingats till omprioriteringar, där fokus kommer vara på den dagliga tillsynen och veckoinsatser planeras för en annan dag. Och mat till kommunens boende har man löst genom att servera kall mat.

Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn

Problem med kommunikationen

När Aftonbladet når Kommunchefen Anna Lindberg vid 14-tiden kvarstår stora delar av strömavfallet.

– Så vitt jag vet så har strömmen allt eftersom kommit tillbaka. Vattenfall var tidigt ute och identifierade problemet och elen är på väg tillbaka, säger Anna Lindberg.

Och enligt Anna Lindberg har arbetet med allt kring strömavbrottet fungerat bra. Kommunen gick tidigt upp i stabsläge för att kunna få en överblick av läget och var snabbt ute med åtgärder.

Det stora problemet har varit omsorgsverksamheterna, inte minst då trygghetslarmen inte fungerat. Men det har även varit stora problem med kommunikationen i kommunen. Detta då teleoperatören som används inte fungerat.

– Det har försvårat det hela, jag själv bor inte i Älvsbyn så för mig har det fungerat så jag har kunnat agera sambandcentral härifrån.

Har ni begärt hjälp utifrån?

– Vi delar räddningstjänst med Piteå så där har vi fått förstärkning med rakeltelefoner och reservgeneratorer. Vi har även haft kontakt med länsstyrelsen och därigenom skött kontakten med vår teleoperatör då den inte fungerat.

Att trygghetslarm inte fungerat har varit allvarligt och kommunen har så gott som det går försökt nå de drabbade men det har varit svårt.

– Vi har också gått ut via vår egen webbsida och via lokalradio där vi har uppmanat att ta kontakt med anhöriga och bekanta för att etablera kontakt.

Förmodligen kommer strömavbrottet också föra med sig framtida problem.

– Nu händer det här och nu men det kommer också innebära skador på fastigheter och infrastruktur. Så det kommer vara mycket arbete framöver.

Tusentals hushåll i Älvsbyn är utan ström.

Polarbröd står stilla

Även Polarbröds fabrik i Älvsbyn står stilla till följd av elavbrottet.

Och utan reservkraft till fabriken har de tvingats skicka hem all personal.

– Det har med strömavbrottet att göra som drabbat hela Älvsbyn och dels då vårat bageri som står utan ström. Därför har vi skickat hem all vår personal förutom underhållspersonal som ser till att inget fryser sönder, säger Kristin Simonsson, kommunikatör på Polarbröd, till Aftonbladet.

Bageriets produktion har stått stilla sedan natten men trots det ska det inte ha någon större påverkan på brödleveransen framöver.

– Vi bedömer inte att det ska ha någon större påverkan, om prognosen stämmer så kommer det ta ett tag innan produktionen är igång. Men vi har bröd i frysen som vi kan kommer kunna skicka iväg, säger Kristin Simonsson.

– Vi hoppas både för vår skull och för hela samhället att strömmen är tillbaka snart så det blir minimal påverkan.

Polarbröds fabrik i Älvsbyn står stilla till följd av elavbrottet.

Över 4 000 hushåll drabbades

Strömavbrottet inträffade under natten till torsdagen och under torsdagsmorgonen var över 4 000 hushåll utan el.

Vattenfalls personal var tidigt ute för att reparera felet, men den stränga kylan har påverkat hur snabbt man har kunnat arbeta med felet.

– Det är kylan som är boven just nu, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall.

– Det pågår ett intensivt arbete men kylan påverkar ju både de som arbetar, som står utomhus, och ställverkets delar. Man måste arbeta väldigt långsamt och kontrollerat för att ingenting ska gå sönder i kylan.

Arbetet med att få i gång strömmen sker stegvis.

Den första prognosen från Vattenfall var att elen skulle vara tillbaka vid 14-tiden.

Carina Netterlind

Vid klockan 12 var prognosen den samma för Älvsbyns elavbrott. Förhoppningen är att alla ska ha elen tillbaka innan klockan 14.

– Det pågår ett ständigt arbete med detta, just nu kvarstår 2911 hushåll av de 4020 som var innan, säger Carina Netterlind.

– Men arbetet med att göra de här omkopplingarna måste ske väldigt långsamt och kontrollerat. Och personal som arbetar med detta måste också se till att de kan hålla sig varma för att kunna jobba.

Carina Netterlind säger att det inte är något snällt arbete med tanke på kylan och att personalen på plats jobbar lite i en uppförsbacke.

Prognosen förlängdes senare till klockan 16, men vid 15.05 var strömavbrottet löst och elen till Älvsbyn tillbaka.

Följ ämnen i artikeln