NK slutar med kontanter: ”Tjänar mer pengar”

Publicerad 2023-09-22

Enligt NK påverkas varumärket negativt av att kriminella handlar exklusiva varumärken på varuhuset.

Nordiska Kompaniet, NK, slutar med kontanter för att kriminella inte ska kunna handla med svarta pengar.

Samtidigt drabbas hela den kontanttrogna gruppen.

– Det blir kanske en otjänst, säger Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

NK tog beslutet efter att det framkommit att skytten som mördade en 15-årig pojke i Skogås i januari fick 100 000 kronor i kontanter som han bland annat spenderat i en av NK:s butiker.

Det här skadar varumärket, förklarar NK:s vd Bo Wikare.

– En viktig faktor bakom beslutet är att gängkriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen, säger Wikare till Ekot.

Men den här förklaringen köper inte Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson alls.

– Jag tror man tjänar mer pengar på att ta bort kontanthanteringen. För affärskedjan kan det vara bra att ta bort kostnaden för att ta emot kontanter, säger han.

Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Genom att utesluta kontanter som alternativ menar han att man lämnar flera grupper i samhället utanför. Som exempel ger han pensionärer, personer i våldsamma relationer, folk som bor på glesbygden och turister.

– Proportionen blir konstig. Det handlar om en miljon människor, De här grupperna lämnar man utanför.

”Ser på detta med fasa”

I dagsläget görs 3 procent av inköpen på NK med kontanter. En del av dem är kriminella som handlar med svarta pengar. Hur mycket det handlar om är dock svårt att säga, säger vd Bo Wikare till Ekot.

Björn Eriksson på Kontantupproret förstår att NK inte vill sälja till kriminella, men tycker ändå att man borde se till fler perspektiv.

– Jag tror man bara räknar bort den här miljonen människor.

En 15-åring sköts ihjäl på en sushirestaurang i januari. Enligt polisen fick skytten 100 000 kronor i kontanter, pengar han bland annat ska ha spenderat på NK.

Är det inte bra att man stoppar kriminella att använda svarta pengar då?

– Det här blir ett slag i luften. För varför görs inte samma sak för att motverka kortbedrägerier? De här människorna kommer hitta ett sätt att handla ändå.

Det här är ytterligare ett steg mot det kontantfria samhället där Sverige sticker ut. En fråga som Björn Eriksson brinner för.

– Det som händer nu, de flesta ser på detta med fasa. Det borde vara bötesbelagt att inte ta emot kontanter, säger Björn Eriksson, ordförande på Kontantupproret.

NK slutar med kontanter.

Följ ämnen i artikeln